Beurs blijft onder 300-puntengrens

De Amsterdamse beurs wist zich vanochtend nauwelijks te herstellen van het verlies van gisteren. Toen sloot de toonaangevende beursgraadmeter van het Damrak voor het eerst sinds 9 oktober weer onder de 300 punten. Vanmiddag noteerde de AEX-index met een halve punt winst op 298 nog steeds onder de psychologische grens van 300 punten.

De beurzen misten vanochtend richtinggevend nieuws. Op het Damrak trokken de financiële fondsen de kar. Volgens analisten had dat vooral te maken met de sterke teruggang gisteren. Vooral de banken en verzekeraars kregen het toen hard te verduren, mede als gevolg van een bericht dat ING-topman E. Kist bij nog sterker dalende beurzen een beroep zou moeten doen op de kapitaalmarkt. Overigens ontkende ING dat later weer, maar toen was het kwaad al geschied.

ING behoorde vandaag bij de sterkste stijgers met een plus van 3 procent op 15,05 euro. Aegon pakte er 2,9 procent bij op 12,24, Fortis 2,5 procent op 15,04 en ABN Amro 1,9 procent op 14,70 euro.

Koninklijke Olie was een van de grootste dalers. Het energieconcern had last van het bericht in de sector dat de winstmarges in raffinage weliswaar het dieptepunt achter de rug hebben, maar voorlopig nog op een laag niveau blijven. De Olies noteerden rond het middaguur ruim 1 procent lager op 37,6 euro.

In Londen was de op vier na grootste bank van Groot-Brittannië, Lloyds TSB, in trek na een opwaardering door de zakenbank Goldman Sachs. De koers van het aandeel ging 3,5 procent omhoog. Deutsche Bank en de Bayerische Hypo- und Vereinsbank behoorden in Frankfurt tot de stijgers met respectievelijk 1,2 en 0,4 procent koerswinst.

In Milaan trok Fiat de aandacht na het bekend worden van het overlijden van grootaandeelhouder Agnelli. Het aandeel steeg 3 procent. Door de dood van Agnelli neemt de hoop toe dat er eindelijk duidelijkheid komt over de toekomst van de autodivisie van het concern. De divisie is inzet van een machtsstrijd en valt mogelijk in handen van het Amerikaanse General Motors. Analisten denken dat het nu makkelijker wordt om van de autodivisie af te komen.

De euro was vanmorgen redelijk stabiel. De Europese munteenheid noteerde 1,0775 dollar, iets hoger dan de slotkoers van 1,0765 gisteren.