Bellen duurder, Opta machteloos

De tarieven voor bellen van een vast naar een mobiel telefoontoestel gaan ondanks bezwaren van telecomtoezichthouder Opta omhoog. Telecombedrijven Dutchtone en Tele2 Mobiel verhogen hun tarieven per 1 februari, andere aanbieders van mobiele telefonie zullen snel volgen, zo verwacht Opta. Dit heeft de toezichthouder gisteren bekendgemaakt.

Tele2 Mobiel verklaarde gisteren dat het eigenlijk voorstander is van lagere tarieven. Tele2 Mobiel ,,is echter te klein'' om enige impact op het tarief van vast naar mobiel te hebben en ziet zich daarom ,,genoodzaakt'' om de andere marktpartijen te volgen.

In 2002 berekende Opta dat er in Nederland per jaar 185 miljoen euro teveel wordt betaald voor het bellen van vast naar mobiel. Deze tarieven liggen door het ontbreken van voldoende concurrentie aanzienlijk hoger dan in andere landen van Europa, aldus Opta. Door de aangekondigde verhogingen wordt dit verschil groter. De consument zou alleen al op basis van de nieuwe tarieven van Dutchtone en Tele2 Mobiel per jaar 4 miljoen euro méér gaan betalen.

Opta staat machteloos tegenover de prijsverhogingen. De toezichthouder besloot vorig jaar dat de mobiele aanbieders hun tarieven juist stapsgewijs moesten verlagen. Maar de Rotterdamse bestuursrechter blokkeerde het besluit in november. De rechter wil het besluit eerst inhoudelijk gaan beoordelen. ,,De handen van Opta zijn daarom gebonden zolang deze zaak bij de rechter voorligt'', aldus Opta in een verklaring.

Inmiddels heeft KPN, eigenaar van het belangrijkste vaste netwerk van Nederland, Opta toestemming gevraagd om de tarieven voor gesprekken van vast naar mobiel te verhogen met gemiddeld 9 procent. Opta ziet zich genoodzaakt deze te verlenen. Vooralsnog geldt de tariefsverhoging alleen voor mensen die bellen naar abonnees van Dutchtone en Tele2 Mobiel.