Akkoord over plan voor vrede Ivoorkust

Strijdende partijen in Ivoorkust hebben vannacht in Frankrijk een vredesakkoord getekend. Onder leiding van de Franse bemiddelaar Pierre Mazeaud zijn regering, oppositiepartijen en rebellen het eens geworden over een plan dat een eind moet maken aan de crisis die het land al vier maanden verdeelt.

Onduidelijk is nog of de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo de overeenkomst zal accepteren. Hij zou daarover later op de dag overleggen met zijn Franse collega Chirac.

Na de ondertekening van het akkoord vielen de onderhandelaars elkaar in de armen. Ze dronken champagne en hieven het Ivoriaanse volkslied aan.

Een paar uur daarvoor had de Ivoriaanse minister van Defensie Kadet Bertin nog een dringend beroep op Frankrijk gedaan meer troepen naar Ivoorkust te sturen. Hij zei dat Liberiaanse regeringstroepen Ivoorkust waren binnengevallen om de rebellen in het westen te helpen.

Liberia heeft dat onmiddellijk ontkend en gezegd dat het om Liberiaanse huurlingen gaat. Er zijn al ruim 2.000 Franse militairen in Ivoorkust om op de naleving van een staakt-het-vuren toe te zien.

De Franse regering belegt dit weekend in Parijs een topontmoeting van West-Afrikaanse leiders om het akkoord te bekrachtigen. Ook VN-secretaris-generaal Kofi Annan zal daarbij aanwezig zijn.

Volgens het principe-akkoord komt er een regering van nationale eenheid waarin alle politieke partijen en alle rebellengroepen vertegenwoordigd zijn. President Gbagbo blijft aan het bewind maar hij zal de macht moeten delen met een sterke premier die door alle partijen wordt gesteund. Die premier bepaalt wanneer er nieuwe verkiezingen komen.

Er zijn ook afspraken gemaakt over het versoepelen van de regels voor het verkrijgen van het Ivoriaanse staatsburgerschap. Meningsverschillen over de nationaliteit worden niet meer gebruikt om een kandidaat bij verkiezingen te weren. Dat is belangrijk voor ex-premier Alassane Ouattara, de leider van de oppositionele partij RDR die niet aan de omstreden presidentsverkiezingen van 2000 mocht meedoen.

De crisis in Ivoorkust is ontstaan door toenemende spanningen tussen het christelijke zuiden en het islamitische noorden en door een groeiende vreemdelingenhaat. Een derde van de ruim vijftien miljoen inwoners komt uit de buurlanden. Ze arriveerden toen het economisch goed ging, maar zijn ongewenst sinds het land door een economische crisis wordt geplaagd. Honderdduizenden mensen zijn de afgelopen maanden op de vlucht geslagen. Sinds de mislukte staatsgreep van midden september is het land de facto in tweeën gedeeld.