Akkoord Nestlé en Ethiopië

Het Zwitserse voedingsbedrijf Nestlé heeft na 27 jaar onderhandelen een overeenkomst bereikt met de regering van Ethiopië over een claim.

Nestlé (Buitoni, Maggi, Nestlé-ijs, Smarties, Nescafé en Perrier) heeft met Ethiopië afgesproken om een claim van 6 miljoen dollar te verminderen tot 1,5 miljoen, zo zullen de twee partijen volgens een Zwitserse krant vandaag bekendmaken. Dat bedrag zal Nestlé spenderen aan bestrijding van honger in dat land.

De claim van Nestlé dateert van 1975, toen de Ethiopische regering besloot om alle buitenlandse bedrijven gedwongen te nationaliseren. Nestlé was toen niet aanwezig in dat land, maar erfde de claim bij de overname in 1986 van het Duitse bedrijf Schwelsfurth Group. Schwelsfurth was een van de bedrijven die na de nationalissatie een financiële vergoeding eisten van Ethiopië. Schwelsfurth Group had ten tijde van de overname van Nestlé een belang in de Ethiopian Livestock Development Company.

,,Dit is een goed bericht'', aldus de Britse ontwikkelingsorganisatie Oxfam. Nestlé had al eerder laten weten dat het de vergoeding opnieuw wilde investeren in een land dat te kampen heeft met honger. Bovendien hebben de Zwitsers gezegd dat ze betrokken willen worden bij dit probleem. Een delegatie van Nestlé is op dit moment op bezoek om te kijken hoe het bedrijf kan helpen bij het hongerprobleem.

Vorige maand had een betoging plaats voor het kantoor van Nestlé in Groot-Brittannië. De demonstranten vonden de claim onmenselijk in een tijd dat Ethiopië honger lijdt. Nestlé's reactie was, dat de bevolking op lange termijn het meest erbij is gebaat als de regering van Ethipopië zich houdt aan het internationale recht.