Zomerfestivals vrezen voor continuïteit

Negen Nederlandse en twee Vlaamse zomerfestivals hebben bij demissionair staatssecretaris Cees van Leeuwen (cultuur) geprotesteerd tegen zijn voornemen de subsidies van de Cultuurnota over te hevelen naar de Fondsen. Er wordt gevreesd voor een ,,teloorgang'' van de zomerfestivals.

Eind november legde de staatssecretaris zijn plan voor aan de Tweede Kamer. Gisteren kwamen de artistieke leiders van de Nederlandse en Vlaamse zomerfestivals bijeen in het Belgische Neerpelt. De zomerfestivals, zoals de Parade en Terschellings Oerol, hebben een zeer groot publieksbereik en zijn voor velen toegankelijk. In de loop van de tijd is het kunstzinnige belang van deze festivals sterk toegenomen.

Al jarenlang vechten deze festivals voor een volwaardige plaats in de vierjaarlijkse Cultuurnota. Nu zijn ze nog afhankelijk van ad hoc subsidies, zoals die door de diverse Fondsen, onder andere dat voor de Podiumkunsten, worden toegekend. Bovendien is het vertrouwen in de Fondsen die met telkens wisselende commissies werken gering. Structurele subsidie is een vereiste om het artistieke niveau te handhaven en liefst te verhogen.

Het besluit van staatssecretaris Van Leeuwen gaat buiten de Raad voor Cultuur om. In 2001 hebben de zomerfestivals zich verenigd in de belangenorganisatie het Vierde Kwartaal teneinde meer producties te kunnen maken binnen een hechte samenwerking. Bovendien wil het Vierde Kwartaal het aanbod voor de zomerfestivals versterken. Tot op heden worden de festivals door het ministerie slechts minimaal gehonoreerd en is de organisatie vooral afhankelijk van sponsorgelden en en kaartverkoop. Nu de zomerfestivals uit de Cultuurnota dreigen te verdwijnen komt de artistieke betekenis in het geding.

Voorzitter Joop Mulder van het Vierde Kwartaal en directeur van het Oerol Festival op Terschelling vreest ,,teloorgang'' van de zomerfestivals: ,,Op dit ogenblik is er ternauwernood budget voor dure buitenlandse producties. Het Fonds voor de Podiumkunsten behandelt de zomer niet meer als een aparte discipline, zoals jarenlang het geval is geweest. Dit besluit heeft een enorme artistieke verschraling tot gevolg.''