Werf drukt winst Caland

De winst die scheepsbouwer en leverancier van hoogwaardige technologie aan de offshore IHC Caland in 2002 heeft gemaakt is conform de eerder uitgesproken verwachting.

Dit blijkt uit voorlopige jaarcijfers die gisteren door het Schiedamse bedrijf zijn bekendgemaakt. De winst van IHC Caland komt over 2002 net boven de 71 miljoen euro uit. De winst wordt gedrukt door een voorziening van 25 miljoen euro die IHC Caland heeft genomen voor een reorganisatie bij scheepswerf Van der Giessen-de Noord, waar een derde van de 770 werknemers zijn afgevloeid.

Aan het begin van vorig jaar ging IHC Caland nog uit van een winst van 96 miljoen. Na de problemen bij Van der Giessen werd die voorspelling in september naar 71 miljoen euro bijgesteld. Over 2003 verwacht IHC Caland van een dergelijke voorziening niet nodig te hebben. Het concern denkt daarom dit jaar uit te komen op een winst van om en nabij de 105 miljoen euro.

IHC Caland genereert een constante stroom inkomsten uit leasecontracten voor drijvende opslagplatforms voor de olie-industrie, waardoor de inkomstenstroom voor een reeks van jaren overzichtelijk en stabiel is. Daardoor heeft het bedrijf zowel bij hoog- als laagconjunctuur weinig financiële verrassingen in petto. Het bedrijf heeft daarvoor veel contracten afgesloten met de olie- en gasindustrie die over meedere jaren zijn uitgesmeerd. IHC Caland heeft inmiddels contracten binnen ter waarde van 1,9 miljard euro, iets minder dan de 2,2 miljard van vorig jaar. Niettemin verwacht het concern, dat dit jaar in maart wordt opgewaardeerd van de Midkap naar de AEX, over dit jaar een 10 procent hogere winst.