WAT DOEN DE KINDEREN

Kunst maken

,,Ik wil warmte, ik wil zon, ik wil blauwe hemel. Rood...paars...pimpelpaars. Dar zegt Dragan Striskovic in Een Zoete Dag in Mei, een van kleurplaten uit de BoekieBoekie-kunstmap voor kinderen. Kleur daar gaat het om in kunstmap met: kleur verkennen op 11 kunstposters, kleur geven aan 11 kleurplaten, kleurinspiraties in het kunstboekje, kleur creeëren op het kleurpalet en met kleur experimenteren op de kleurproef.

BoekieBoekie-kunstmap voor kinderen met als thema kleur. Te koop voor €6,50 in de boekwinkel. Inl 0180-590131.

Uilen leren kennen

Wie heeft er 's avonds wel eens een boswandeling gemaakt en `oehoe, oehoe, oehoe' horen roepen? Dat was vast een uil en waar uilen zijn kun je braakballen vinden; dat zijn ballen met onverteerbare resten eten die een uil uitspuugt. Elke zondagmiddag om 15u organiseert het Natuurmuseum Groningen een familieprogramma en t/m zondag 23 februari staat het familieprogramma in het teken van Toverballen. In dit programma gaan kinderen een braakbal uitpluizen. In zo'n braakbal kun je allerlei botjes aantreffen van dieren die door uilen gegeten worden, misschien zelfs wel een complete muis! Je leert verschillende uilen kennen en ook de muizen die gegeten worden. Na afloop krijgt iedereen natuurlijk de gevonden botjes mee naar huis.

Zondagmiddagprogramma om 15u t/m 23 februari voor kinderen van 8 tot 12 jaar in het Natuurmuseum, Praediniussingel 59, Groningen. Toegang €1,30 exclusief museumtoegang. Natuurmuseum Groningen is open op di t/m vr van 10-17u en op za en zo van 13-17u. Inl 050-3676170.

Griezelen

Kasteel de Haar is een spannend kasteel met torens, een echte slotgracht met ophaalbrug, dikke muren, geheime gangen en duistere wenteltrappen. Het is zo groot dat je er makkelijk in kan verdwalen. Op zaterdag 25 en zondag 26 januari wordt in het kasteel het jaarlijkse Griezelweekend gehouden. Zoals ieder jaar in januari is het kasteel betoverd en zijn de griezels van het kasteel er klaar voor om de boel op zijn kop te zetten. Die kom je dit jaar ook nog eens tegen in een aantal ruimtes waar bijna nooit iemand komt.

Bovendien is niet alleen het kasteel betoverd maar ook haar belangrijkste bewoners uit een ver verleden, prinses Isabelle en haar geliefde prins Valeriaan. Daarbij krijg je wél te maken met de onbetrouwbare, nare prins Sebastiaan en kom je in de meest vreemde situaties terecht. Prins Sebastiaan is verantwoordelijk voor de betovering van het kasteel, de eeuwige slaap van prinses Isabelle en de eeuwenlange opsluiting van prins Valeriaan. Aan bezoekers de taak om aan de hand van opdrachten en aanwijzingen prins Valeriaan en prinses Isabelle te bevrijden en de betovering van het kasteel te verbreken. Hebben jullie tijdens de griezeltocht in het kasteel nog niet genoeg engs meegemaakt, dan kun je ook nog een spannende speurtocht doen in het park van het kasteel.

Griezelweekend en speurtocht in de tuin op za 25 en zo 26 jan in Kasteel De Haar, Haarzuilens voor kinderen van 7-11 jaar. Ouders en begeleiders mogen mee (maximaal één volwassene per kind). Open van 09u30 t/m 16u30 uur, duur van de tocht door het kasteel is circa 1,5 uur. Toegangsprijzen €10 per persoon. Res 030-6778515, inl ook www.kasteeldehaar.nl

Paleis bouwen

Ooit was het de rijkste familie van Rusland: de Stroganoffs. Ze waren rijk geworden door de zout- en bonthandel en woonden in het mooiste paleis van Sint Petersburg. In dat paleis stonden natuurlijk ook prachtige meubelen, miniaturen, zilverwerk, Griekse en Romeinse beelden en aan de muren hingen schilderijen van beroemde kunstenaars zoals Rembrandt en Frans Hals.

Maar toen kwam de Russische Revolutie; in 1917 werd het paleis bestormd en moesten de bewoners naar het buitenland vluchten.

Een deel van de collectie belandde in museum de Hermitage en is nu te zien op een expositie in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Wil jij zelf ook wel eens een paleis om je verzameling bouwen? Doe dan mee aan de workshops voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar in de Nieuwe Kerk.

Neem 5 voorwerpen uit je eigen verzameling mee en bouw daarom heen je paleis.

De workshops worden geleid door kunstenares Fennanda Eleveld en worden voorafgegaan door een rondleiding over de expositie.

In het Kinderkookcafé in Amsterdam kan je op 1 februari, 1 maart en 5 april ook Russisch leren koken. Je maakt allemaal Russische gerechten zoals borstsj (bietensoep), kip Stroganoff, kapoestnysalat (appelspitssalade) en als toetje taorog-s-kloebnikoj. Kinderen en ouders kunnen vanaf 18u aanschuiven.

Bouw je eigen museumpaleis: workshops nav de expostie De Rijkdom van Stroganoff in de Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam op 26 jan (volgeboekt), 9 en 23 febr, 9 en 23 maart en 6 april van 11-14u. Aanmelden kinderateliers@nieuwekerk.nl of 020-6268168. Toegang tot de expositie kinderen t/m 15 jaar €7,50 (t/m 6 jaar gratis), vanaf 16 jaar €10, met mjk €7,50, cjp en 65+ €9, gezinskaart (2 volwassenen en maximaal 2 kinderen €25.

Russisch koken in het Kinderkookcafé, Oudezijds Achterburgwal 193 (5 minuten lopen van de Nieuwe Kerk) op 1 febr (volgeboekt), 1 maart en 5 april voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Vanaf 15u30 wordt er gekookt en het diner is van 18-20u. Kosten €10 per kind, mee-etende kinderen €2,50 (2-4 jaar) en €5 (5-12 jaar). Ouders: ook €10. Res 020-6253257.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl