Voorkeur Theater

De Perzen

De vorig jaar opgerichte toneelgroep Annette Speelt presenteert zich nu met de oud-Griekse tragedie De Perzen van Aischylos. De voorstelling begint laagdrempelig en gemoedelijk, maar zodra de zaallichten uitgaan en acteur Bart Kiene de stem van het koor in het treurspel vertolkt maakt de luchtigheid plaats voor ernst. Ook het spel van de anderen kenmerkt zich door een toegewijde, zorgvuldige tekstbehandeling. De stilte hangt als een zware deken om hen heen terwijl ze in lange mono- en dialogen verslag doen van de `rampspoed' die het Perzische rijk heeft getroffen nadat de legerovermacht van koning Xerxes door het veel kleinere Griekse leger tijdens de slag bij Salamis is weggevaagd en de Perzische vloot in de `Hellespont' is vernietigd.

Regisseur Christiaan Mooij laat de tekst voor zichzelf spreken. Zijn aanpak is, met minimale middelen, bescheiden maar effectief. Mooi is bijvoorbeeld wanneer Xerxes (Thijs Römer), nadat hij van het slagveld is teruggekeerd, door zijn rouwende moeder Atossa (Kristen Denkers) wordt uitgekleed en gewassen met een washandje dat ze in een teiltje water dompelt. Gelaten en beschaamd ondergaat hij de moederlijke zorg, met gekromde tenen en zijn handen voor zijn kruis. Zie hem staan, de verslagen heerser: groot, naakt en kwetsbaar.

Inl 06-24684039 of www.annettespeelt.nl

23-25 jan Amsterdam, Rozentheater. 6 febr IJmuiden, Witte Theater. 28 febr-1 maart Den Haag, Theater aan het Spui.

Caravaggio

De voorstelling Caravaggio van Els Inc. gaat over de schilder Caravaggio (1571-1610) die compromisloos zijn werk doet en daar een hoge prijs voor moet betalen. Schrijver Jeroen van den Berg en regisseur Arie de Mol hebben er een knappe puzzel van gemaakt. In de poses van de acteurs zit het werk van de schilder verstopt. Caravaggio (Ali Ben Horsting) en zijn tegenstrever Baglione (Dic van Duin) worden omringd door bewonderaars, dronkelappen en machthebbers. Inl 010-4731543.

23 jan IJmuiden Witte Theater. 25 jan. Culemborg Theater De Fransche School.

Pure Passie

In Pure Passie, een Horror spelen Carla Mulder en Joke Tjalsma twee vriendinnen die puberen vol overgave en mateloosheid. De actrices vullen elkaar perfect aan in de afwisseling van lamlendigheid en opstandigheid.

Af en toe wordt dit hechte samenzijn doorbroken door binnenkomst van een begripvolle moeder (dubbelrollen van Mulder en Tjalsma) die een bekertje anijsmelk in de kelderbox schuift.

Inl 023-5312439 of www.toneelschuur.nl.

23 jan Den Bosch, Theater Bis. 28 jan Leeuwarden, De Harmonie. 29-30 jan Utrecht, Stadsschouwburg.

Festen

Cabaretgroep De Ploeg (waarin opgenomen NUHR) maakt een bewerking van de film Festen, waarin een familiefeest uit de hand loopt na een speech over het incestverleden van het feestvarken. Vader Piet Römer en zoon Han zorgen voor onderkoeld drama, de jongens van NUHR voor de grappige terzijdes. In de regie van Willem van de Sande Bakhuyzen is deze Festen snerpender dan de film. 020-4211221

23 jan Arnhem Schouwburg. 24 jan Spijkenisse C.C. De Stoep. 25 jan Rijswijk De Rijswijkse Schouwburg. 28-29 jan Zoetermeer Stadstheater. 30 jan Heerlen Parkstad Limburg Theater.