Voorkeur Film

Gangs of New York

Gangs of New York, een grootscheepse reconstructie van het etnische geweld in de straten van New York in de negentiende eeuw, is wellicht de meest gecompliceerde en meest geladen, gelaagde en pretentieuze film die Martin Scorsese tot nu toe voltooide; tegelijkertijd zou je het ook zijn grootste mislukking kunnen noemen, al was het maar omdat Gangs of New York voortdurend uit de naden barst. De lengte van de nu uitgebrachte film bedraagt twee uur en drie kwartier, maar bevat stof voor een film van zeker vijf uur. Tegen de achtergrond van de rellen tegen de dienstplicht (1863), waarin de Ieren zich richten tegen Lincoln én de Amerikanen van Afrikaanse afkomst, vindt ook een afrekening plaats tussen de katholieke en de protestantse benden. Scorsese creëerde een geloofwaardige parabel voor de moderne etnisch-religieuze stammenstrijd in de desintegrerende maatschappijen van begin 21ste eeuw.

Regie: Martin Scorsese. Met: Leonardo Di Caprio, Cameron Diaz, Daniel Day-Lewis, Jim Broadbent. In 105 bioscopen.

Spy Kids 2

Vervolg op succesvolle film Spy Kids, waarin kinderen als een soort James Bonds optreden en twee kinderen hun ouders redden. Regisseur Roberto Rodriques brengt weer een niet aflatende stroom van schattige of geinige technische snufjes in beeld. Nieuw is onder anderen Steve Buscemi als de gekke wetenschapper, die op een afgelegen eiland nieuwe dieren uitvindt en en passant ook nog een dingetje om de wereld te vernietigen bedacht.

Spy Kids 2. The Island of Lost Dreams. Regie: Roberto Rodriques. Met: Alexa Vega, Daryl Sabara. In 89 bioscopen.

8 Mile

Marshall Bruce Mathers III, die zijn rap-naam M&M later herformuleerde als Eminem, heeft ongetwijfeld veel overeenkomsten met de door hem gespeelde Jimmy Smith Jr. uit 8 Mile. Belangrijker dan die overeenkomsten tussen ster en personage is echter het feit dat 8 Mile op authentiek aandoende wijze de mythe Eminem kleur, stem en ritme geeft. De film is brutaal en energiek als een schoolkind in een te grote broek dat om de gaten in de weg danst.

Regie: Curtis Hanson. Met: Eminem, Brittany Murphy, Mekhi Phifer, Evan Jones, DeAngelo Wilson. In meer dan 62 theaters.

En verder

Lord Of The Rings II: The Two Towers meer dan 109 theaters; About Schmidt meer dan 21 theaters; De Tweeling meer dan 68 theaters; Die Another Day meer dan 96 theaters; Donnie Darko Den Bosch: Filmtheater Jeroen; Harry Potter en de Geheime Kamer (Ned gesproken) meer dan 94 theaters en originele versie , meer dan 67 theaters; Ja Zuster, Nee Zuster, meer dan 19 theaters; One Hour Photo Arnhem: Filmhuis Arnhem. Nieuwegein: Plaza. Het Stenen Vlot Amersfoort: De Lieve Vrouw; Insomnia Amsterdam: City, Kriterion, Pathé de Munt; Y Tu Mama Tambien Utrecht: Springhaver.