Voorkeur Beeldende Kunst

Edgar Fernhout

Bij het binnenkomen van een van de eerste zalen van de Fernhouttentoonstelling in het Gemeentemuseum Arnhem valt het oog direct op drie sobere, maar indringende stillevens. Deze strenge, consequente schilderijen dateren uit het begin van de jaren dertig, toen Edgar Fernhout zich net een beetje aan het bevrijden was van de knellende vleugels van zijn moeder Charley Toorop. De expositie in Arnhem concentreert zich op Fernhouts neo-realistische periode, tot net na de Tweede Wereldoorlog. Het meest verrassend zijn de portretten: strakke, vaak strenge portretten en zelfportretten die doen denken aan het werk van tijdgenoten als Dick Ket, Willink, Pyke Koch en nu en dan ook de zachtere Jan Mankes. Fernhout bekeerde zich tegen het eind van de jaren vijftig tot het modernisme en ging `abstract' schilderen. Zelf heeft hij geprobeerd dit neo-realistische werk zoveel mogelijk te verdoezelen, omdat hij niet met een dergelijke weinig vooruitstrevende stroming geassocieerd wilde worden. Of was hij onzeker over de kwaliteit van zijn werk? Op de expositie hangt verrassend veel dat de moeite waard is, maar er blijkt ook uit dat hij niet een heel consistent kunstenaar was. In hetzelfde museum is een kleine presentatie te zien van een tijdgenote van Fernhout, de al even bezeten Ali Goubitz. Een kleine, vergeten meesteres die begon als protégé van de bejaarde schilder Roland Holst. Goubitz schilderde aanvankelijk in een aan het naïeve grenzende realistische stijl, fris en zakelijk, en eindigde na een abstracte periode als een foto-realiste. Net als Fernhout nam ze het leven niet gemakkelijk en haar kunst ook niet.

Edgar Fernhout, neo-realist t/m 9 maart en Ali Goubitz t/m 23 febr in Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Utrechtseweg 87, Arnhem. Di t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u.

Mondriaan

De expositie Mondriaan: op weg naar abstractie in het Haags Gemeentemuseum, waar 110 schilderijen uit de periode 1892-1914, zijn bijeengebracht, laat zien hoe Mondriaan stap voor stap zijn ideeën over de kunst als uitdrukking van `het waarlijk collectieve en universele', ontwikkelde. Wij weten wat er na zou komen, maar hij wist dat niet; en de intensiteit waarmee hij zich ontwikkelde, via symbolisme, fauvisme, pointillisme, kubisme, is verbluffend.

Mondriaan: op weg naar abstractie t/m 20 april in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u.

Han Singels

Op uitnodiging van de Leeuwarder Courant, die vorig jaar zijn 250-jarig jubileum vierde, bracht de Amsterdamse fotograaf Han Singels (1942) afgelopen zomer door in Friesland. Maak een fotoserie over de vitaliteit van onze provincie en schets zo indirect een beeld van de toekomst, luidde zijn opdracht. Singels besloot het Friese land per fiets te verkennen en maakte vele honderden foto's. Daarvan zijn er nu 35 te zien in het Fries Museum te Leeuwarden.

Takomst Treast. Gastfotograaf Han Singels ziet Friesland t/m 23 maart in het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Di t/m zo 11-17u.

Gelderse portretten

Op de expositie over Gelderse portretten in Museum Het Valkhof zijn 83 portretten te zien van edelen en patriciërs uit Gelderland uit de 16de tot de 19de eeuw. Het blijkt dat in steden als Arnhem, Nijmegen, Zutphen en Zaltbommel een behoorlijke productie moet zijn geweest, van schilderijen van soms een kwaliteit die vergelijkbaar is met de veel beroemdere portretschilders in Holland en Utrecht.

Deftige dames, hoge heren; drie eeuwen Gelderse portretkunst 1550-1850 t/m 23 maart in Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Di t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u.

En verder

Isaac Israëls en de mode t/m 9 maart in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u; De eeuw van Titiaan; Venetiaanse prenten uit de renaissance t/m 16 febr in het Bonnefantenmuseum, Av Ceramique 250, Maastricht. Di-zo 11-17u; de Caldic Collectie t/m 2 febr in Museum Boijmans Van Beuningen. Museumpark 18-20, Rotterdam. Di t/m za 10-17u; Floris Verster t/m 2 maart in Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 32, Leiden. Di t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u; Jan Adam Kruseman (1804-1862) t/m 26 jan in Paleis Het Loo, Kon Park 1, Apeldoorn. Di t/m zo 10-17u.