Verkiezingen 3

Met belangstelling las ik het artikel `Weg met de peilingen' van Rudi de Kerpel waarin hij de media beschuldigt van misleiding en manipulatie (NRC Handelsblad, 21 januari). Ik ben dat volledig met hem eens; zie bijvoorbeeld het NOS-journaal. Het journaal gaf tijdens de verkiezingsstrijd weinig informatie en manipuleerde de kiezer met de peilingen zodanig, dat het beeld ontstond dat het slechts om een keuze tussen drie partijen, of beperkter nog, om drie lijsttrekkers ging.

Daarnaast had het NOS-journaal een eigen voorkeur. De afgelopen dagen werd Wouter Bos altijd positief in beeld gebracht, nooit een kritische opmerking over hem of een standpunt van zijn partij. Dat positieve beeldverslag werd meestal gevolgd door iets negatiefs over Gerrit Zalm en Jan Peter Balkenende. Werd er een stukje discussie in beeld gebracht dan kreeg Wouter Bos steeds het laatste woord.

Dit is erger dan slechte journalistiek. Dit is propaganda.

    • P. de Munnik