Vakcentrales willen snel een nieuw kabinet

CDA en PvdA moeten snel aan de slag om een kabinet te vormen. De kiezer heeft duidelijk uitgesproken dat aan het ,,rechtse sociaal-economische beleid van het huidige kabinet een einde moet komen''.

Dat vinden de vakcentrales FNV en CNV. ,,Het CDA is verplicht om nu een keuze te maken voor de PvdA en weer het sociale gezicht te laten zien'', zegt een woordvoerder van de FNV.

CNV-voorzitter Doekle Terpstra vindt ook dat CDA en PvdA ,,een duidelijk mandaat'' hebben gekregen om op korte termijn een daadkrachtig kabinet te vormen. ,,Deze partijen moeten in staat zijn om de politiek een sociaal gezicht te geven dat ook werknemers aanspreekt.''

Werkgeversorganisatie VNO-NCW laat zich nog niet over een gewenste coalitie uit. ,,Het CDA neemt als grootste partij een centrale positie in tijdens de onderhandelingen en kan op verschillende meerderheden aankoersen.'' Een nieuw kabinet moet volgens VNO-NCW herstel van de economie en de werkgelegenheid voorop zetten. Eerder deze week bleek dat ondernemers die aangesloten zijn bij VNO-NCW, over de PvdA weinig enthousiast zijn.

MKB-voorzitter Hans de Boer zegt dat het kabinet ,,linksom of rechtsom'' kan, maar een CDA/PvdA-kabinet vindt hij op grond van de verkiezingsuitslag het meest voor de hand liggen. Gezien zijn ,,goede ervaringen'' met PvdA-bewindslieden tijdens de twee Paarse kabinetten, verwacht De Boer dat ook een ploeg van die samenstelling beseft dat ,,werkgelegenheid wordt gemaakt in het midden- en kleinbedrijf''.

Landbouworganisatie LTO-Nederland had een voorkeur voor CDA/VVD, maar met de PvdA kunnen ook wel zaken worden gedaan. LTO vindt dat CDA'er Veerman minister van Landbouw moet blijven.