Sparta ziet werkloze Korbach als verlosser

Sparta heeft Fritz Korbach naar Het Kasteel gehaald als de man die de eerste-divisieclub naar een hoger plan moet brengen. Van hoofdtrainer Dolf Roks werd gisteren in allerijl afscheid genomen.

De eerste daad van Fritz Korbach bij Sparta was het op de vingers tikken van interim-voorzitter Rick Moorman. De 57-jarige oefenmeester mag dan misschien voor vier maanden zijn vastgelegd door de in 1888 opgerichte profclub, maar hij is toch echt van plan om een maand langer te blijven. ,,Met deze groep moeten we gewoon de zesde plaats kunnen halen. En dan doe je dus automatisch mee aan de nacompetitie. Ik ben er bijna zeker van dat dat gaat lukken. Als Ajax niet degradeert speelt Sparta volgend seizoen weer tegen die club.''

Nadat Korbach zich ruim anderhalf jaar werkloos thuis op de bank in Steenwijk had zitten verbijten is de geboren Duitser weer terug in de schijnwerpers van het profvoetbal. Na talloze mislukte onderhandelingen met clubs in verschillende uithoeken van de wereld was het uiteindelijk Sparta dat in de voormalige `kampioenenmaker van de eerste divisie' de verlosser zag. ,,Ik vind het heerlijk om straks weer voetbalschoenen aan te mogen trekken. Lekker ouwehoeren over het spelletje. Dat heb ik achter de geraniums wel gemist. Ik ben toch een echt voetbalbeest.'' Een groep sponsors werd bereid gevonden om het salaris van Korbach te betalen. De afkoopsom van de gisteren in allerijl ontslagen Dolf Roks moet echter uit de begroting van de noodlijdende Rotterdamse club zelf komen.

Vrijwel iedereen bij de huidige nummer twaalf van de eerste divisie werd deze week volledig verrast door de plotselinge trainerswissel. Op het moment dat Korbach zijn ja-woord gaf wisten hoofdtrainer Roks en de spelers nog van niets. In een kort telefonisch onderhoud met Korbach liet Roks gisterochtend weten er niets meer voor te voelen om bij Sparta te blijven. Nadat hij de eveneens verbijsterde selectie op de hoogste had gebracht verliet Roks na zeventien jaar trouwe dienst Het Kasteel door de achterdeur.

De clubleiding van Sparta moest toegeven dat de hele gang van zaken niet ,,de schoonheidsprijs'' verdiende. ,,De komende maanden moeten we een oplossing blijven zoeken voor de financiële perikelen van de club'', sprak interim-voorzitter Moorman. ,,Maar met Korbach kunnen we de sportieve ambities van Sparta weer wat naar boven bijstellen. En het is lang geleden dat we hier weer eens konden lachen.''

Het gevoel voor voetbalhumor had de trainer die in het verleden actief was bij FC Wageningen, PEC Zwolle, Volendam, Twente, Cambuur, Go Ahead Eagles, Heerenveen, Istanbulspor, De Graafschap en Heracles in de afgelopen anderhalf jaar niet verloren. Met tal van oneliners (,,Ik kom hier niet om aan een elftal te bouwen. Dan had ik bij een bouwbedrijf moeten gaan werken''; ,,Van mensen die onder me werken houd ik niet. Dat is een andere bedrijfstak'') kreeg Korbach de lachers op zijn hand. ,,Als de humor uit het voetbal verdwijnt moet je stoppen'', stelde Korbach trekkend aan een sigaartje op het veld van Sparta.

Het afgelopen anderhalf jaar was Korbach het lachen echter bijna vergaan. Volgens hemzelf waren er tal van redenen waarom clubs hem niet wilden vastleggen. ,,Veel clubs dachten dat ik veel te duur zou zijn, ik ben een paar keer op het veld in elkaar gestort en ik ben net als zo veel Nederlanders gepakt met een slokkie te veel op achter het stuur'', stelde Korbach, wiens rijbewijs nog altijd is ingenomen. ,,Maar ik ben zowel geestelijk als lichamelijk nog hartstikke fit.''

Korbach, die de huidige ploeg van Sparta nog nooit met eigen ogen aan het werk zag, is ervan overtuigd dat de selectie over voldoende kwaliteiten beschikt om te kunnen promoveren. ,,Hoe ik de selectie heb geïnventariseerd? Ach, daar heb ik zo mijn spionnen voor. Het ziet er allemaal goed uit. Sparta is toch een `alle Jezus mooie' club. En Rotterdam is een prachtige stad. Nu moet ik hier alleen nog een goed hotelletje zien te vinden. Want ik ga natuurlijk niet elke dag in die kuttrein van Steenwijk naar Rotterdam zitten.''

    • Koen Greven