Rechter wil weten waar baby `Eve' is

Ook Thomas Kaenzig heeft gisteren de onzekerheid over de eerste gekloonde baby niet weggenomen. Kaenzig, vice-voorzitter van Clonaid, het bedrijf dat claimt als eerste een gekloonde baby ter wereld te hebben geholpen, zei in een telefoongesprek met een rechter in Florida dat de baby in Canada is, zonder de precieze verblijfplaats te noemen.

Clonaid, dat banden onderhoudt met de sekte van de raëlianen, maakte vorige maand bekend dat onder zijn verantwoordelijkheid op 26 december `Eve' werd geboren. Deze maand zou een Nederlands paar ook een gekloonde baby hebben gekregen en vandaag zou in Japan een derde kind zijn geboren.

De rechter in Florida hield de hoorzitting op verzoek van advocaat Bernard Siegel. Die eist dat `Eve' medische begeleiding krijgt, omdat gekloonde dieren nog steeds kampen met ernstige medische problemen. Volgens Kaenzig, die sprak vanuit Las Vegas, is dat onnodig, want voor het kind wordt goed gezorgd.

Een bewijs voor de claim van Clonaid, waar in wetenschappelijke kring om is gevraagd, is er nog steeds niet. Wetenschappers vermoeden dat het bedrijf de claim niet waar kan maken. Clonaid zou vooral publiciteit willen voor de sekte of geld willen verdienen aan andere producten die het bedrijf verkoopt. Volgens Clonaid-directeur en raëliaanse bisschop Brigitte Boisselier weigeren de ouders medewerking aan de aangekondigde DNA-test die uitsluitsel kan geven. Door de handelwijze van Siegel zouden ze vrezen dat het kind hun wordt ontnomen.

De rechter wil weten waar Eve zich bevindt, om te kunnen beslissen of Florida bevoegd is om een rechtszaak te beginnen. De advocaten van Clonaid zeggen dat Eve nooit in Florida is geweest. Ze zeggen niet te weten waar ze dan wel is. Maar ze hebben ,,betrouwbare'' informatie gekregen van Boisselier. Voor advocaat Siegel is dat juist een reden om de zaak aan te houden. ,,Ik geloof geen woord van wat mevrouw Boisselier zegt.''