Racen als `family-business'

RTL5 zendt vanavond de eerste aflevering uit van een vierdelige documentaire over de Schotse racelegende Jackie Stewart, drievoudig wereldkampioen in de Formule 1. Onwillekeurig bekruipt je bij het zien van de eerste beelden van de documentaire de gedachte wat er in hemelsnaam nog valt toe te voegen aan het al uitentreuren bekende succesverhaal van `de vliegende Schot', wiens loopbaan eerst als coureur en later als zakenman bijna 40 jaar is gedomineerd door de Grand-Prixracerij. Maar dat blijkt gelukkig mee te vallen. Ronduit mooi zijn de beelden van Jackie tijdens een reünie met zijn oude racecrew, onder wie de inmiddels overleden renstalbaas Ken Tyrrell, zijn chef-ontwerper en chef-raceingenieur. Oude mannen die herinneringen ophalen aan de tijd dat de coureurs nog echte racers waren die het gaspedaal durfden in te trappen en de dood een vaste metgezel was in deze sport.

De moderne Formule 1-rijder is een soort antiheld, volledig gedomineerd door de commercie en techniek. Onbereikbaar voor de fans in zijn dure motorhome reist hij per eigen jet van circuit naar circuit. De jonge generatie kan zich waarschijnlijk niet eens de tijd meer voorstellen dat die andere `vliegende Schot' en vriend van Jackie Stewart, de op Hockenheim verongelukte Jimmy Clark, in de jaren zestig voor de Grand Prix van België in de Ardennen voor de race bij een boer sliep om de kosten een beetje in de hand te houden.

Racen is bij Jackie Stewart altijd `family-business' geweest. Als coureur ondervond hij de onvoorwaardelijke steun van echtgenote Helen, later als zakenman en teambaas van het met zijn zoon Paul beheerde Stewart Racing (dat drie jaar geleden weer door Ford is teruggekocht om met Jaguar Formule 1 te gaan racen) fungeerde Jackie in de Formule I als baken voor de aanstormende jeugd. Stewart reed 99 Grand Prixraces en won 27 keer. Hij was een veiligheidsapostel aan wie de Formule I ook betere medische voorzieningen te danken heeft. Stewart verloor door het verongelukken van Clark, Rindt en Cevert zijn beste vrienden in deze sport, die van hem een vermogend man maakte. Zoon Mark schoot de beelden voor deze documentaire. Dat levert soms bijzonder materiaal op. Onder meer een zakelijke dialoog tussen Jackie en zoon Paul die een buitenstaander nooit zou hebben mogen filmen.

Jackie Stewart - The flying Scot. RTL5, 18.30-19.00u.

    • Marc Serné