Portugees tekort daalt tot 2,1 pct

Het Portugese begrotingstekort is in 2002 gedaald tot 2,1 procent. Dat is gisteren bekendgemaakt door het Portugese ministerie van Financiën. Premier Durão Barrosso heeft evenwel gezegd onverminderd door te zullen gaan met vergaande economische hervormingen en bezuinigingen om het tekort verder terug te dringen.

Portugal belandde vorig jaar op het monetaire strafbankje van de Europese Unie toen bleek dat het begrotingstekort in 2001 meer dan 4 procent bedroeg, ruim boven de grens van 3 procent volgens het Stabiliteitspact voor de euro.

Het gisteren gepubliceerde cijfer bevat nog niet eindtekorten over de sociale zekerheid en de lokale overheden. Niettemin heeft de Portugese regering de verwachting uitgesproken dat het uiteindelijke tekort in 2002 teruggedrongen zal worden tot onder de 2,8 procent.

Behalve het doorvoeren van bezuinigingen zijn de cijfers vooral gunstig beïnvloed door de sterk gestegen belastinginkomsten, onder meer dankzij een hogere BTW en een belastingamnestie.

Achtergrond: 14