Pompstations ANWB

Graag wil ik reageren op het artikel `Pompstations ANWB worden geen vetpot' (NRC Handelsblad, 16 januari). Het is een positieve ontwikkeling dat de ANWB eindelijk zelf actie onderneemt om de oligopolie op de Nederlandse brandstofmarkt te doorbreken. Blijkbaar heeft de ANWB zelf ook ingezien dat haar gezeur om het `kwartje van Kok' terug te geven aan de automobilist de oliemaatschappijen alleen maar in de kaart speelde.

In Nijmegen bestaan sinds enige jaren enkele onbemande pompstations van prijsbreker Tango, en sinds kort ook een van nieuwkomer Tinq. Beide bedrijven zijn in staat om 7 tot 8 eurocent korting per liter brandstof te geven. In guldentermen toch al gauw 17 cent, tweederde van een kwartje. Vrijwel alle bestaande pompstations in Nijmegen hebben sinds de komst van de nieuwe concurrentie hun prijzen drastisch verlaagd met zo'n 6 eurocent. Dat er nog geen pompstation in Nijmegen failliet is gegaan in deze jarenlange prijzenslag, is het beste bewijs dat ondernemingen als Shell, Texaco en Esso het grootste deel van Koks kwartje lachend in hun eigen zak steken.

    • Hartger Wassink