Omzet Nokia, Siemens krimpt

Zowel Nokia, de grootste fabrikant van mobieltjes ter wereld, als Siemens, het grootste Europese technologieconglomeraat, meldt vandaag tegenvallende omzetten.

Bij Siemens is de omzet in het eerste kwartaal van zijn boekjaar (dat is het laatste kwartaal van 2002) met 10 procent geslonken tot 18,8 miljard euro. De orderontvangst slonk nog harder, met 21 procent. De nettowinst was met 521 miljoen euro iets lager dan de 538 miljoen euro een jaar geleden.

Volgens Nokio zal zijn omzet in het eerste kwartaal van dit jaar mogelijk dalen, nadat in het laatste kwartaal van het vorige jaar de omzet van het Finse bedrijf is teruggelopen tot nog maar één procent. Over heel 2002 daalde de omzet met 4 procent.

Siemens maakt op zijn vaste-telecomactiviteiten nog steeds verlies. De omzet van dit onderdeel van Siemens slonk met 29 procent. Maar op zijn mobiele-telecomactiviteit boekte Siemens meer winst, al daalde de omzet hier met 9 procent. Bij zijn energiedivisie steeg eveneens de winst en daalde de omzet. Siemens-topman Heinrich vn Pierer zei vandaag dat over het geheel genomen de resultaten ,,beter zijn dan we verwachtten''.

In het vierde kwartaal van 2002 steeg de totale omzet van Nokia tot 8,84 miljard euro. De omzet van mobieltjes bleef gelijk vergeleken met hetzelfde kwartaal van 2001, terwijl de omzet van netwerken met 6 procent toenam. De nettowinst van Nokia steeg in het vierde kwartaal tot 1,046 miljard euro, tegenover 450 miljoen euro een jaar eerder, toen Nokia fors moest afboeken op de waarde van zijn activa. Over heel 2002 behaalde Nokia een winst van 5,4 miljard euro, een stijging van 3 procent vergeleken met 2001. Maar de omzet is (met 4 procent verminderd) tot 30 miljard euro.

Vorig jaar moest Nokia zes keer zijn omzetverwachting naar beneden herzien, aangezien de markten in de Verenigde Staten en Europa verzadigd raken.

Op de beurs van Helsinki steeg de koers van het aandeel Nokia vanmorgen met 2 procent. De koers van het aandeel Siemens steeg vanmorgen op de beurs van Frankfurt met bijna 5 procent.