OM NAAR UIT TE KIJKEN

LITERATUUR

Gedichtendag

De vierde Gedichtendag, die in het teken staat van het diergedicht, wordt op 30 januari geopend in Diergaarde Blijdorp. Dierenfabels van onder meer Jan Eijkelboom en Judith Herzberg zullen te horen zijn in de Rotterdamse dierentuin, waar ook het eerste exemplaar van de Gedichtendagbundel Daar ligt het (te koop voor €1,50) zal worden overhandigd aan de auteur, Eva Gerlach. Om 11u37 vertrekt vanaf Rotterdam CS een trein naar Groningen waarin dichters een aantal eerste-klascoupés zullen bemannen. In het hele land zijn dichtersfestivals georganiseerd.

Gedichtendag. 30 jan. Op diverse plaatsen in het land. Inl. www.gedichtendag.nl

POP

Beth Gibbons & Rustin ManDe zangeres van Portishead houdt de triphop voor gezien en leent haar omfloerste stem aan Paul Webb alias Rustin Man, de vroegere bassist van de jaren tachtig-popgroep Talk Talk. Hun gezamenlijke album Out Of Season klinkt verstild, rustiek, filmisch en onthaast zonder te stranden in een wollig new age-landschap.

29 jan (21u) Melkweg, Amsterdam.

OPERA

Tosca

Miranda van Kralingen, zingt bij de Nederlandse Reisopera de titelrol in Tosca. Puccini's opera gaat over de relatie tussen de zangeres Tosca en de schilder Cavaradossi, die in politiek roerige tijden in Rome in 1800 beiden de dood vinden. De tenor Frank van Aken zingt Cavaradossi, de bariton Nanco de Vries is de lugubere politiechef Scarpia.

Première: 24 jan 20u Stadsschouwburg Utrecht (ook 26 jan. 14u15). Res 030-2302023. Tournee t/m 22 febr. Inl 053-4878500.

THEATER

Lola Lola

Na Het vuil, de stad en de dood, komt de Maastrichtse toneelgroep Het Vervolg ook met een stuk van R.W. Fassbinder: Lola Lola, gebaseerd op zijn film Lola uit 1981, een bont melodrama over een licht meisje, een onkreukbare revisor en bouwfraude in de jaren van wederopbouw in Duitsland. Als altijd bij Fassbinder is de wereld één groot bordeel.

T/m 22 febr in het Derlon theater, Maastricht. Inl 043-3507170 of www.hetvervolg.nl

DANS

Hans van Manen

Het Nederlands Danstheater 1 danst een nieuw werk van Hans van Manen, Monologue, Dialogue, op muziek van Bach en Scarlatti. Daarmaast staan twee werken van Jirí Kylián op het programma. Psalmensymfonie (1978) is een lyrisch ballet voor acht paren op muziek van Strawinsky, tegen een decor van Perzische tapijten. Click-Pause-Silence (2000) gaat over het ontstaan van een choreografie.

T/m 25 jan Lucent Theater, Den Haag. Tournee t/m 18 febr Inl 070-8800100 of www.ndt.nl