Moeder American Airlines boekt een recordverlies

AMR, moederbedrijf van 's werelds grootste luchtvaartmaatschappij, American Airlines, heeft in het vierde kwartaal een kleiner verlies geleden dan verwacht. Maar het verlies over héél 2002 is uitgekomen op 3,5 miljard dollar (3,3 miljard euro), een record in de luchtvaartindustrie.

Dit heeft AMR gisteren bekendgemaakt. Op de beurs leverde het concern bijna een kwart van zijn waarde in. Het wijt de verliezen aan de aanhoudende angst voor terrorisme, de dreigende oorlog tegen Irak en hoge brandstofprijzen. AMR boekte in het vierde kwartaal van 2002 een verlies van 529 miljoen dollar, ofwel 3,39 dollar per aandeel, vergeleken met een verlies van 798 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Analisten rekenden op een verlies van gemiddeld 3,73 dollar per aandeel.

Voor American Airlines zijn zulke resultaten ,,niet vol te houden'', aldus Don Carty, bestuursvoorzitter van AMR, in een verklaring. De luchtvaartmaatschappij lijdt elke dag ongeveer 5 miljoen dollar verlies en moet geld lenen om de salarissen te kunnen betalen. Volgens Carty moeten de jaarlijkse kosten met tenminste 4 miljard dollar worden teruggebracht om het bedrijf weer gezond te maken. Hierover worden op dit moment ook al gesprekken gevoerd met de werknemers en vakbonden.

Het verlies over heel 2002 kwam uit op 3,5 miljard dollar, vergeleken met een verlies van 1,8 miljard dollar. De omzet kwam uit op 17,3 miljard dollar. In 2001 bedroeg deze nog 19 miljard dollar.

American Airlines is volgens Carty niet van plan om surseance aan te vragen, zoals branchegenoot United Airlines heeft gedaan om zich te beschermen tegen crediteuren. AMR heeft voor 2,8 miljard dollar aan liquide middelen in kas. Financieel bestuurder Jeff Campbell bestreed gisteren tijdens een telefonische conferentie dat een faillissement van American Airlines onvermijdelijk is.

Naar verluidt zouden verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder AMR, advocaten in de arm hebben genomen die gespecialiseerd zijn in faillissementen. Persbureau Reuters heeft van een bron vernomen dat dit niet meteen hoeft te betekenen dat er wordt gewerkt aan een liquidatie, maar is het een teken dat alle opties worden bestudeerd.