Minder racistische en extreemrechtse incidenten

Het aantal racistische en extreemrechtse incidenten in Nederland is sterk gedaald ten opzichte van de jaren daarvoor. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting.

De onderzoekers noemen de afname ,,opmerkelijk, tegen de achtergrond van een golf van gewelddadigheden na 11 september 2001''. Het aantal bekladdingen van moskeën en grafzerken nam het sterkst af, van 157 in 2000 naar 68 een jaar later. Ook het aantal mishandelingen daalde, van 83 naar 46. Er waren in 2001 wel meer brandstichtingen, 37 tegen twintig een jaar eerder. Overigens benadrukken de onderzoekers dat de meeste voorvallen niet bij de politie worden gemeld. De bevindingen van de onderzoekers staan in schril contrast met die van het Europees Observatorium tegen Racisme en Vreemdelingenhaat (EUMC) in Wenen, dat na de aanslagen in Amerika juist een sterke toename van uitingen van agressie jegens moslims in vijftien Europese landen constateerde. Exacte cijfers over vorig jaar zijn er nog niet.