Mensenrechten

In het artikel `Bush spreekt zich uit tegen positieve discriminatie', wordt Jesse Jackson omschreven als een `mensenrechtenactivist'. Hij zou het Amerikaanse mensenrechtenbeleid van de VS hebben veroordeeld (NRC Handelsblad, 16 januari).

Met deze omschrijvingen krijgt Jackson te veel eer en ik betwijfel of hij het zelf heeft gehad over human rights. Feit is dat Jesse Jackson een van de belangrijkste leiders is van de zwarte gemeenschap en in die rol de behartiger van de belangen van die minderheid (en vooral behartiger van zijn eigen belangen).

Het desbetreffende artikel gaat over positieve discriminatie, een beleid om een sociaal onwenselijk situatie te herstellen, namelijk dat te weinig zwarten maatschappelijk doorstoten. Of dat beleid nog relevant is niet, is een serieus onderwerp van discussie. Maar dan gaat het om sociaal beleid, niet om mensenrechten.

    • Frans Verhagen