Juweliers willen politieteams terug

De Federatie Goud en Zilver, de brancheorganisatie van de ruim 1.600 juweliers in Nederland, wil dat de landelijke overvalteams van de politie zo snel mogelijk terugkomen. Volgens directeur Th. Vermeulen is het aantal gewelddadige overvallen op juweliers snel gestegen sinds de landelijke teams drie jaar geleden zijn opgeheven.

Dat zei Vermeulen vandaag in een reactie op de overval op een juwelier in Nijmegen gisteren. Volgens de brancheorganisatie worden de overvallen op juwelierszaken steeds professioneler en gewelddadiger. Met name Oost-Europese overvallers deinzen nergens meer voor terug, stelt Vermeulen.

Vorig jaar zijn er meer dan zeventig gewapende overvallen op juweliers gepleegd. In 2001 kwam dat 46 keer voor.

De juweliers trekken volgens Vermeulen al jaren aan de bel bij de overheid om aandacht te vragen voor de veiligheid van hun sector. Anderhalve week geleden is onder verantwoordelijkheid van demissionair minister Donner van Justitie daarvoor een commissie ingesteld.

De Federatie Goud en Zilver wijst er op dat de landelijke politieteams die in de jaren negentig bestonden succesvol waren. ,,De gewelddadigste bendes werken in Europees verband. Landelijke teams hebben goed zicht op nationale en internationale dwarsverbanden. Er is toen een groot aantal overvallers opgepakt. Het laatste team stond op het punt een einde te maken aan de ramkraken die onze winkels vaak treffen, maar werd toen opgeheven. Op dit moment heeft de brancheorganisatie meer informatie over dadergroepen dan de politie'', aldus Vermeulen.

De juweliers hebben zelf al veel maatregelen genomen. Zo zijn honderden winkeliers aangesloten bij een nieuwsgroep op internet. In die groep wisselen zij informatie uit over verdachte gebeurtenissen. De Federatie heeft een eigen eerstehulpteam, dat overvallen branchegenoten bijstaat.

Daarnaast zoeken de goud- en zilververkopers volgens Vermeulen voortdurend naar technische vernieuwingen. Er loopt een onderzoek naar een speciale chip waarmee een gestolen horloge te traceren is. ,,Verkopers van dure horloges lopen het grootste risico. Die dingen worden vaak op bestelling geroofd'', zegt de federatiedirecteur. Ook aan beveiliging van de winkel besteden de juweliers veel geld en aandacht.