Ivoorkust vecht en overlegt

De strijd in het westen van Ivoorkust is gisteren opgelaaid. Vredesbesprekingen in de omgeving van Parijs gaan gewoon door. Frankrijk, dat als bemiddelaar optreedt, streeft naar een akkoord over deling van de macht.

De gevechten van gisteren bij de stad Toulepleu waren de hevigste sinds de vredesbesprekingen vorige week woensdag begonnen. In de aanloop naar het overleg waren alle partijen een staakt-het-vuren overeengekomen. Rebellen en regering verweten elkaar over en weer dat ze met de strijd waren begonnen. Volgens de regeringstroepen werden ze vanuit het buurland Liberia aangevallen door circa 500 rebellen. Zeker 25 rebellen en vier regeringssoldaten zouden zijn gedood.

De woordvoerder van de Ivoriaanse regering bij het vredesoverleg in Frankrijk verweet de Fransen gisteren dat ze partij kiezen voor de rebellen. De machtigste man in Ivoorkust na president Laurent Gbagbo, parlementsvoorzitter Mamadou Koulibaly, verliet maandag boos de onderhandelingen om niet meer terug te komen. Hij beschuldigde de Franse bemiddelaar Pierre Mazeaud van een ,,constitutionele staatsgreep''. ,,Hij doet [..] waar de rebellen militair niet in geslaagd zijn.'' Toch verwachtte de Ivoriaanse regeringswoordvoerder nog deze week een akkoord. ,,We hebben geen andere keuze.''

Ivoriaanse oppositiepartijen en rebellen kwamen gisteren bij de onderhandelingen met het voorstel om president Gbagbo aan te laten blijven maar zijn macht te beperken. Hij zou de macht voortaan moeten delen met een invloedrijke premier van een andere partij dan de zijne. De FPI, de regeringspartij van Gbagbo en parlementsvoorzitter Koulibaly, verwierp die suggestie. Grote vraag is of Gbagbo zo'n constructie accepteert. De Ivoriaanse president arriveert vandaag pas in Frankrijk en zal morgen overleg voeren met zijn Franse collega Jacques Chirac. De bedoeling is dat de Ivoriaanse partijen uiterlijk morgen tot een akkoord komen. Een eventuele overeenkomst wordt in het weekend voorgelegd aan leiders van de Afrikaanse buurlanden tijdens een speciale top. Volgende week dinsdag buigt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich over de crisis in Ivoorkust.