IMF hekelt koop heli

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft koning Mswati III van Swaziland gewaarschuwd tegen de aankoop van een helikopter. Als het koninkrijk daadwerkelijk overgaat tot de aanschaf van het 45 miljoen dollar (42 miljoen euro) kostende toestel, kan het niet meer op IMF-geld rekenen.

Gisteren lieten IMF-functionarissen weten dat de helikopter ,,het verkeerde beeld geeft dat het land geen financiële steun nodig heeft''. Door de uitgave kunnen sociale voorzieningen naar het tweede plan worden verwezen, terwijl de nationale reserves kleiner worden, meent het IMF.

Volgens de meest recente statistieken lijden bijna 300.000 van de 1 miljoen mensen van het Afrikaanse land honger. Bovendien kent Swaziland een van de hoogste aids-cijfers van Afrika. De 45 miljoen dollar die de helikopter kost, is ruim het dubbele van wat het land op zijn begroting heeft uitgetrokken voor volksgezondheid.

Minister van Financiën Majozi Sithole heeft laten weten dat de verklaring van het IMF niets verandert aan het besluit om de helikopter aan te schaffen. Er is al een aanbetaling van 2,8 miljoen dollar gedaan. ,,We hebben geen behoefte aan mensen van buiten die ons vertellen hoe we onze economische zaken moeten uitvoeren'', aldus de minister.