Geen repetitie voor de generaal

Vandaag investeren en volgend jaar ruim het dubbele terugkrijgen. Een vakantiebelegging op de Bermuda's? Een teakhoutplantage in Colombia of een bedelfax uit Nigeria?

Welnee, gewoon een bedrijf uit de AEX-index met een financieringsprobleem. De verhandelbare leningen van automatiseerder Getronics beloven sinds gisteren zulke rendementen. Het is als een inzet op rood waarbij het casino garandeert dat rood zal vallen. Hoe geloofwaardig is zo'n garantie?

De bestuurders van Getronics lijken definitief het vertrouwen in de financiële wereld te hebben verspeeld. Door zelf vraagtekens te plaatsen bij Getronics' overlevingskansen is het schuldpapier van Getronics op één dag met 28 procent in waarde gedaald.

Een kleine twee weken geleden deed het bedrijf een voorstel om zijn belangrijkste schuldeisers vervroegd uit te kopen. Omdat Getronics het benodigde geld niet heeft, wil het leningen aflossen met hoofdzakelijk nieuw uit te geven aandelen Getronics. Dat bod is door de gestaag dalende aandelenkoers van Getronics aanmerkelijk minder waard dan het bedrag waarop de kredietverstrekkers recht hebben.

Inmiddels gelooft de markt niet meer in een reddingsoperatie waarbij schuldeisers op een fatsoenlijke manier hun geld terugzien. Het vertrouwen in Getronics is eenvoudigweg verdwenen. Precies datgene waar KPN in de zomer van 2001 mee worstelde. Bij het telecombedrijf was de oplossing ingrijpend: vervanging van de topman, met die belofte een extra krediet bij de banken regelen en vervolgens voor 5 miljard nieuwe aandelen uitgeven.

Oud-Getronics-topman Risseeuw was bij KPN een drijvende kracht achter de lancering van commissaris Scheepbouwer. Geen wonder dat er geroepen wordt om `de generaal', de bijnaam die Risseeuw bij Getronics verwierf. Risseeuw maakte Getronics groot. Enige probleem is dat hij vlak voor zijn vertrek de aankoop van het Amerikaanse Wang regelde, de overname die voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor Getronics' huidige problemen.

Voor beleggers hoeft dat geen probleem te zijn. Scheepbouwer keurde ook als KPN-commissaris de overname in Duitsland goed die KPN aan de rand van de afgrond bracht. Nu wordt Scheepbouwer door velen als de redder van het bedrijf gezien.

Risseeuw is naar eigen zeggen nog steeds een belangrijk aandeelhouder van Getronics en al vaker benaderd om de leiding bij het bedrijf weer op zich te nemen. Het feit dat hij niet wil, maar wel bereid is in het openbaar te verklaren dat hij niet wil, zegt meer over de toestand bij Getronics dan een prospectus van 150 pagina's.

    • Jeroen Wester