Geen complete ruiming bij BSE-geval

Bij een 6 jaar oude koe op een bedrijf in Hengevelde (Overijssel) is BSE geconstateerd. De koe en zeventien zogeheten risico-dieren zijn geruimd, maar 33 stalgenoten blijven leven.

Dit heeft het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij gisteren bekendgemaakt. Het is het eerste BSE-geval waarbij niet alle dieren worden geruimd. De besmetting is het vierenvijftigste geval in Nederland sinds 1997. De BSE-koe is geboren en getogen op het bedrijf te Hengevelde. Ook alle dieren met een verhoogd BSE-risico die afkomstig zijn van dit bedrijf en inmiddels op andere bedrijven verblijven worden getraceerd en geruimd. Per 1 maart 2003 trekt minister Veerman (Landbouw) bij een BSE-geval geen geld meer uit voor het doden en vernietigen van gezonde runderen. Op die datum zullen zuivel- en vleesproducten van stalgenoten ook op de internationale markt afgezet kunnen worden. In de komende maand zal de Nederlandse Zuivelorganisatie de melk gescheiden ophalen en verwerken.