Crashes en Super Bowl

Het aantal auto-ongelukken in de Verenigde Staten neemt volgens onderzoekers van de Universiteit van Toronto fors toe in de uren na de Super Bowl, de jaarlijkse finale in het American Football. Dat duel, tussen de Tampa Bay Buccaneers en de Oakland Raiders, wordt zondag gespeeld in San Diego. Gemiddeld zijn er na de wedstrijd circa 4.000 auto-ongelukken, tegen bijna 3.000 op normale zondagen.

De meeste ongelukken (plus 68 procent) vinden plaats in de staat waar de verliezende partij vandaan komt, zo blijkt uit het onderzoek waarvan de resultaten vandaag zijn gepresenteerd in de New England Journal of Medicine. Waarschijnlijk omdat teleurgestelde fans minder geconcentreerd aan het verkeer deelnemen. Andere oorzaken zijn drankgebruik rond de wedstrijd en vermoeidheid. De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op gegevens over verkeersongelukken voor, tijdens en na de Super Bowl in de laatste 27 jaar. In de staat van de winnende ploeg neemt het aantal ongelukken met slechts zes procent toe, in neutrale staten met 46 procent.

In de uren na de wedstrijd is het aantal dodelijke ongelukken gemiddeld 41 procent hoger dan normaal (24 doden in plaats van 17). Het aantal gewonden stijgt met 46 procent (1.900 tegen normaal 1.300).