Christo mag parktunnels bouwen

Het kunstenaarsechtpaar Christo en Jeanne-Claude heeft gisteren toestemming gekregen van de gemeente New York om hun 37 kilometer lange sculptuur The Gates uit te voeren in Central Park. Burgemeester Michael Bloomberg maakte dit gisteren bekend tijdens een persconferentie. Christo, die eerder de Rijksdag in Berlijn en de Pont Neuf in Parijs in doeken wikkelde, wil 7.500 poorten van vijf meter hoog over de paden van het New Yorkse park plaatsen. In de poorten zullen oranjekleurige lappen textiel komen te hangen. Zo ontstaat een beweeglijk tunnelstelsel waar voetgangers doorheen kunnen lopen.

Het idee voor het kunstwerk ontstond al in de jaren zeventig, maar stuitte destijds op veel tegenstand. Bewoners protesteerden tegen de duizenden gaten die gegraven moesten worden. In de nieuwe versie zullen de poorten verankerd worden in de verharde paden. De poorten en doeken worden in lokale werkplaatsen en fabrieken gemaakt. Volgens Christo en Jean-Claude zal de installatie duizenden inwoners van New York tijdelijk aan een baan helpen. Burgemeester Bloomberg verwacht dat het project een half miljoen bezoekers van buiten de stad zal trekken en tientallen miljoen dollars zal opleveren. Overigens financiert het echtpaar hun kunstwerk zelf door de verkoop van schetsen en schaalmodellen. Tevens betalen ze drie miljoen dollar om het park te mogen gebruiken.

Het kunstwerk, getiteld The Gates, Central Park, New York 1979-2005 zal in februari 2005 twee weken te zien zijn.

www.christojeanneclaude.net