CDA wil eerst een `verkenner'

Het CDA stuurt aan op de benoeming van een `verkennende informateur' die alle programmatische mogelijkheden voor een nieuw kabinet gaat verkennen, zowel ter linker-, als ter rechterzijde. Dat heeft CDA-leider Balkenende vanmiddag gezegd na afloop van de eerste vergadering van de nieuwe CDA-fractie. De VVD heeft inmiddels afwijzend gereageerd op dit plan.

Volgens VVD-leider Zalm is het nodig dat er haast wordt gemaakt met de kabinetsformatie, met name vanwege de snel verslechterende economische situatie. Balkenende zei vanmiddag echter, dat ,,al te grote haast in een later stadium tot grote inhoudelijke problemen kan leiden in het kabinet''.

VVD-leider Zalm betoogde dat het streven gericht moet zijn op de snelle vorming van een stabiel tweepartijen-kabinet, waarbij het streven naar de coalitie CDA-PvdA gezien de verkiezingsuitslag het meest voor de hand ligt. De VVD gaat er van uit dat zij de komende jaren oppositie zal voeren, aldus VVD-bronnen. Volgens demissionair vice-premier Remkes (VVD) betekenen Balkenendes plannen voor het uitvoeren van `verkenningen' door een informateur ,,onnodig uitstel''.

D66 en PvdA zouden pas later vanmiddag met hun nieuwe fractie bijeenkomen om een standpunt te bepalen. De `verkennende' informateur die Balkenende zich voorstelt, zou volgens CDA-bronnen een politiek niet al te geprofileerde figuur moeten zijn, maar wel lid van het CDA. Demissionair minister Donner, vorig jaar informateur, komt niet in aanmerking komen, omdat zijn naam te zeer aan het regeerakkoord van het kabinet CDA-VVD-LPF is verbonden.

Onder de vraagstukken die de informateur in eerste aanleg zou moeten onderzoeken, zijn de verschillen tussen CDA en PvdA inzake hypotheekrente-aftrek en Irak, aldus Balkenende. Maar ook voortzetting van het Strategisch akkoord van Balkenende-I moet worden onderzocht, aldus CDA-bronnen.