Burgemeester Utrecht bedreigd

Burgemeester A. Brouwer-Korf van Utrecht wordt sinds maandag extra beveiligd. De politie besloot tot de maatregel nadat er een dreiging was binnengekomen tegen de burgemeester. De dreiging heeft niets te maken met de verkiezingen en komt ook niet uit de hoek van FC Utrecht-supporters, aldus een woordvoerder van de Utrechtse politie.

De politie houdt sinds maandag het huis van burgemeester Brouwer verscherpt in de gaten. Bodes op het gemeentehuis hebben de opdracht gekregen extra goed op te letten. Van persoonlijke bescherming is geen sprake, zei een woordvoerder. De politie wil geen details geven over de aard van de bedreiging. ,,Er is een dreiging binnengekomen van een individu dat het niet eens is met een beslissing van Brouwer.'' De woordvoerder wil niet ingaan op deze beslissing. De dreiging komt in ieder geval niet uit het buitenland, en komt niet uit kringen rondom de plaatselijke voetbalclub. De gemeente heeft de laatste tijd aanvaringen gehad met FC Utrecht-supporters, onder meer omdat ze eigen onderzoek instelde naar de rellen rond de UEFA-Cup-wedstrijd tussen de club en Legia Warschau.

De bedreiging aan het adres van de Utrechtse burgemeester is de jongste in een lange reeks. Sinds de moord op Pim Fortuyn zijn veel politici en andere bekende Nederlanders bedreigd. Direct na de moord kreeg toenmalig PvdA-leider Ad Melkert een doorgeladen pistool opgestuurd en onlangs werd bekend dat SP-leider Jan Marijnissen sinds kerst extra wordt beveiligd. In de sportwereld ontvingen trainers als Frank Rijkaard, toen werkzaam bij Sparta, PSV-coach Guus Hiddink en Feyenoord-trainer Bert van Marwijk dreigbrieven.