Bruno Walter

De nieuwe cd met de Eerste symfonie van Mahler, in 1947 gedirigeerd door Bruno Walter, is een opvallend onderdeel van de dertiendelige uitgave met historische radio-opnamen van het Concertgebouworkest uit de jaren 1935-1950. Het is de eerste opname van het werk door het Concertgebouworkest, een belangrijke aanvulling op de bepaald niet rijke vroege Mahlerdiscografie van dit Mahlerorkest, naast de schaarse opnamen van Mengelberg, Klemperer en Van Beinum. Bruno Walter (1876-1962) was een vriend van Mahler, bovendien tussen 1934 en 1939 naast Mengelberg eerste dirigent van het Concertgebouworkest.

Hoogst verrassend is het klankbeeld: de blazers klinken veel prominenter dan de strijkers. Dat is het gevolg van de plaats van de microfoons en de slechte bediening van het mengpaneel. Die vervalsing van de werkelijkheid van toen (Walters opname van het werk met het Columbia Symphony Orchestra in 1961 klinkt heel regulier) resulteert wel in een zeer aansprekende, soms roerige uitvoering. De blazers doen de leukste dingen in deze Mahler, vol natuurgeluiden, vogels en fanfares en worden zo extra fel uitgelicht.

Anthology of the Royal Concertgebouw Orchestra Vol.1 Q 97017 (Muziekgroep Nederland/RN Music)

    • Kasper Jansen