Beurs flirt met grens 300 punten

Oplopende spanningen rond Irak hebben de Amsterdamse effectenbeurs teruggebracht op het niveau van oktober vorig jaar. Na een verlies van 2,2 procent gisteren – en een tussentijds laagtepunt onder de 300 punten – noteerde de AEX-index vanmiddag een lichte winst van 0,75 punt op 301,53. Ook vanochtend dook de toonaangevende beursgraadmeter diverse keren onder de grens van 300 punten.

De mineurstemming op de Amsterdamse effectenbeurs heeft niets te maken met de uitslag van de Nederlandse verkiezingen. De verschillende inzichten van leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over Irak jagen de financiële markten vrees aan. De kans groeit dat de Verenigde Staten zonder instemming van de Verenigde Naties een oorlog beginnen tegen Irak. Beleggers zijn ook niet tevreden over de vooruitzichten die verschillende grote concerns voor 2003 hebben gegeven.

Automatiseringsbedrijf Getronics was vanmorgen wederom de grootste verliezer in de AEX-index. Het fonds noteerde 10 procent lager op 28 eurocent. Beleggers maken zich zorgen over de slagingskansen van het reddingsplan waaraan gewerkt wordt.

Luchtvaartmaatschappij KLM stelde eveneens teleur. Het bedrijf maakte een verlies bekend over het derde kwartaal en bleek de boete die aan Alitalia moet worden betaald voor de afgeblazen fusie nog niet in de boeken te hebben verwerkt. De koers van het aandeel KLM ging 1,3 procent omlaag naar 8,29 euro.

In de Midkap-index moest ook de dienstverlener aan de offshore-industrie IHC Caland terrein prijsgeven. Vooral in de scheepsbouw ondervindt het bedrijf, dat gisteren met jaarcijfers kwam, veel concurrentie. Het aandeel verloor 1,2 procent op 47,20 euro.

Vrijwel de hele technosector was hoger. Dat was onder meer te danken aan het Amerikaanse Texas Instruments, dat gisteravond na het sluiten van de beurs in New York meevallende prognoses afgaf. Dat het verlies van de chipproducent in het laatste kwartaal van 2002 sterk is opgelopen, deerde de beleggers niet.

In Parijs was het luxeconcern LVMH een van de winnaars. De bekendmaking van een omzetgroei liet het aandeel met 3,3 procent stijgen.

De euro ging omhoog. Aan het eind van de ochtend noteerde de euro 1,0750 dollar tegen 1,0705 dollar op woensdag.