Bestuur NCRV zet directeur af na kwestie-De Leeuw

Het bestuur van de NCRV heeft directeur Harry Hemink uit zijn functie gezet. Hij opereerde te ,,geïsoleerd'', zegt voorzitter Kees Klop.

Volgens de NCRV-voorzitter bestond het probleem al langer, ,,maar de evaluatie van het aantrekken en het vertrek van Paul de Leeuw bij de NCRV heeft het probleem tussen Hemink en bestuur uitvergroot''. Klop zegt de gang van zaken ernstig te betreuren.

In een verklaring van het bestuur staat dat Hemink zich ,,overvallen voelt'' door het besluit en dat hij ,,verbijsterd is'' dat het verschil in inzicht niet te overbruggen bleek.

De christelijke omroep ging in augustus 2001 in zee met cabaretier en programmamaker Paul de Leeuw. Die beslissing wekte verbazing; in de programma's die De Leeuw voor de VARA maakte, trad hij provocerend en soms beledigend op tegenover gasten. De NCRV afficheert zich juist als de omroep waarbij respect voor mensen voorop staat.

De eerste aflevering van Herberg De Leeuw, in december 2001, trok meer dan een miljoen kijkers. Het kwam tot een conflict tussen NCRV en De Leeuw in september vorig jaar, omdat hij in zijn programma herhaaldelijk zangeres Anneke Grönloh belachelijk had gemaakt en de omroep een aflevering van Herberg De Leeuw na de dood van prins Claus verbood. Grönloh spande een kort geding aan tegen de NCRV en De Leeuw, en De Leeuw tegen de NCRV toen de omroep meer uitzendingen van Herberg de Leeuw weigerde.

De evaluatie van het vertrek van De Leeuw begon afgelopen oktober. Daarbij is volgens Klop gekeken naar de voorwaarden waaronder De Leeuw was aangetrokken, en naar de financiële afhandeling van zijn vertrek. ,,Daar zijn we behoorlijk van geschrokken'', zegt Klop. ,,De directeur heeft aan het bestuur de zaken anders voorgesteld dan ze waren.''

Klop benadrukt dat de kwaliteiten van Hemink ook ,,waardeerbaar'' waren. ,,Hij is het type van schouders eronder.'' Mede daardoor zegt Klop zich te beijveren een ,,waardige carrière-afbouw'' voor Hemink mogelijk te maken. Hemink heeft 26 jaar voor de omroep gewerkt. Hij was sinds 1997 directeur. Klop is sinds 1 december 2001 voorzitter van de NCRV.

Volgens Klop is onrust onder het personeel ontstaan. Het besluit Hemink uit zijn functie te zetten is voor advies aan de ondernemingsraad voorgelegd. Klop zegt dat een interim-directeur gezocht wordt. Tot die tijd neemt de voorzitter de taken en bevoegdheden van de directeur waar.