`Benut kans in Mexico'

De Mexicaanse president Vicente Fox komt volgende week op staatsbezoek in Nederland en vraagt nu telefonisch om aandacht voor de Mexicaanse markt.

,,Mooie vrouwen, hele mooie vrouwen'', dat is hetgeen de Mexicaanse president Vicente Fox Quesada na enig aandringen te binnen schiet als hem gevraagd wordt wat hij zich herinnert van de naar eigen zeggen ,,talrijke'' bezoeken die hij in het verleden als privé-persoon en zakenman bracht aan Nederland, ,,een verplichte stop voor elke toerist''. Maandag begint hij aan een tweedaags staatsbezoek.

De opmerking over Hollands vrouwelijk schoon is de enige keer dat de zestigjarige Fox uit zijn presidentiële rol valt. De echte, zeer sonoor uitgesproken boodschap die de president in een gisteren gehouden telefonisch interview nadrukkelijk kwijt wil is deze: Mexico is het ideale investeringsoord voor de wakkere Hollandse ondernemer. ,,Ik wil dat elke zakenman in Holland snapt hoe groot de Mexicaanse markt is: een van de tien grootste ter wereld. Wij kopen en verkopen jaarlijks voor tweehonderd miljard dollar.''

President Fox zal na het telefoongesprek een bezoek brengen aan het de nacht daarvoor door een aardbeving getroffen rampgebied in Colima. ,,Het is heel triest dat zeker 25 mensen stierven. Maar toch valt de schade mee, gelet op de ernst van de beving die 7,6 bedroeg op de schaal van Richter. Maar ik wil me ervan vergewissen dat de hulpverlening goed verloopt en ga de families van de getroffenen een hart onder de riem steken.''

Vriendelijk, respectvol, recht door zee en eerlijk, het zijn de eigenschappen van de president zoals beschreven op zijn eigen website. De bewindsman is opgegroeid in een gezin met negen kinderen op een ranch in de noordelijke staat Guanajuato. Fox studeerde bedrijfseconomie in Mexico-Stad. Hij herinnert zich hoe hij als 1.92 meter lange provinciale slungel nogal opviel in de collegebankjes.

Fox schopte het tot de baas van Coca Cola Latijns Amerika en werkte later in het familiebedrijf dat zich toelegt op landbouw en de export van schoenen en cowboylaarzen. In 1995 werd hij gouverneur van Guanajuato en op 2 juli 2000 behaalde Fox in Mexico een historische verkiezingszege. Voor het eerst sinds 71 jaar wist een buitenstaander de alleenheerschappij van de PRI te breken.

Het staatsbezoek – het eerste in tien jaar van een Mexicaanse president aan Nederland – heeft een nadrukkelijk economische invalshoek. Sinds twee jaar is er tussen de Europese Unie en Mexico een vrijhandelsverdrag van kracht. ,,De Rotterdamse haven is het belangrijkste aanvoerpunt voor Mexicaanse producten in Europa. Nederland is na de VS de belangrijkste investeerder in Mexico.''

Sinds 1994 hebben Nederlandse bedrijven, banken en verzekeringsmaatschappijen volgens Mexicaanse opgave 9,4 miljard dollar (8,7 miljard euro) in Mexico geïnvesteerd, 9,7 procent van de totale buitenlandse investeringen. Het land telt 100 miljoen inwoners en is 58 keer zo groot als Nederland. Mexico heeft onder andere belangstelling voor de aanschaf van marineschepen bij scheepswerf De Schelde. Fox, groot voorstander van privatiseringen, zal op verzoek van de Rotterdamse studievereniging Sviib dinsdag op de Erasmusuniversiteit zijn economisch beleid uiteenzetten. [Vervolg FOX: pagina 15]

FOX

Mexico zoekt meer handel buiten de VS

[Vervolg van pagina 13] De Mexicaanse president Fox, die na Nederland ook Duitsland zal bezoeken, wil meer contacten met de Europese markt. ,,Het is goed om niet alle eieren in één mandje te leggen'', zegt hij met een verwijzing naar de Verenigde Staten en Canada waar nu zo'n 85 procent van de Mexicaanse uitvoer naar toegaat.

De verhoudingen met de grote Amerikaanse buur verlopen recent nogal moeizaam. Terwijl het zo mooi begon, toen president George W. Bush in februari 2001 op de eerste buitenlandse reis na zijn inauguratie de ranch van Fox bezocht. Maar sinds de aanslagen van 11 september 2001 worden de Verenigde Staten geheel in beslag genomen door de oorlog tegen het terrorisme. Latijns Amerika laten de Noord-Amerikanen links liggen. Fox heeft daarom ook nog steeds geen gehoor gevonden voor de Mexicaanse eis om de juridische positie te verbeteren van de naar schatting drie à vier miljoen Mexicanen die illegaal in de VS werken. De minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Castañeda, die gold als de intellectueel naast de meer getapte Fox, stapte begin deze maand op omdat hij op dit punt geen verbetering zag ontstaan.

Toch noemt Fox de verhouding met de Amerikanen ,,excellent en beter dan ooit''. ,,De vriendschap met president Bush is stevig als altijd. Ik ben er zeker van dat we als de strijd tegen het terrorisme over is, of in ieder geval onder controle, het migratiegeschil zullen oplossen. Stap voor stap gaan we vooruit.''

Fox haast zich om de Mexicaanse klacht tegen de VS, die het internationale hof van justitie in Den Haag deze week behandelt, af te schilderen als ,,geen persoonlijke kwestie''. Mexico vraagt het hof de executie te verbieden van 51 Mexicanen die in Amerika veroordeeld zijn tot de doodstraf. Mexico vindt dat de VS ten onrechte de Mexicanen consulaire bijstand hebben onthouden die het Verdrag van Wenen voorschrijft.

,,Er is geen conflict met de VS. We willen alleen dat de Amerikaanse justitie onze Mexicaanse burgers de internationaal voorgeschreven rechten garandeert. Het gaat om een juridische kwestie.''

Mexico is dit jaar een van de vijftien leden van de Veiligheidsraad. Zal zijn land een oorlog tegen Irak steunen? ,,We willen een institutionele oplossing van het probleem via de Veiligheidsraad en de Verenigde Naties. We zijn in een intensieve dialoog met andere landen. We hebben nog geen definitief standpunt ingenomen.''

    • Marcel Haenen