Belegger in Getronics wil hulp Risseeuw

Oud-topman T. Risseeuw van Getronics is de afgelopen weken door een aantal ,,zeer bezorgde aandeelhouders'' benaderd met het verzoek de automatiseerder opnieuw te gaan leiden.

Risseeuw, die het bedrijf zestien jaar leidde en in 1985 naar de beurs bracht, is daarentegen naar eigen zeggen niet gepolst door de commissarissen van Getronics, dat deel uitmaakt van de AEX-index.

De Amsterdamse automatiseerder presenteerde anderhalve week geleden een plan om de schuld van de onderneming te saneren. Gisteren werd bekend dat zelfs als voldoende schuldeisers instemmen met het plan, dit nog niet voldoende is om de schuld weg te werken.

In reactie daarop daalde de koers naar een nieuw dieptepunt. Vanmorgen stond het fonds 10 procent lager op 27 eurocent. Gisteren verloor het aandeel 17 procent. Getronics was in 2002 de sterkste daler op het Damrak. Het fonds heeft op dit moment op de beurs een waarde van 115 miljoen euro.

Risseeuw, onder meer president-commissaris bij telecomconcern KPN, zegt in een telefonische toelichting ,,vol verbazing'' naar de recente ontwikkelingen te kijken. ,,Er zit bekwaam management. Maar zoals ze nu communiceren, dat komt niet goed over. Dat betreur ik zeer.''

Mochten de commissarissen Risseeuw benaderen om interim-topman van de bedrijfsautomatiseerder te worden dan wil hij de boot afhouden. ,,Het lijkt mij niet verstandig als oud-bestuurder het bedrijf weer te gaan leiden. Dan ontstaan er te hoge verwachtingen.''

Risseeuw zegt eind 2000 al eens te zijn benaderd door de toezichthouders voor de functie. ,,Het bleek dat meneer Van Luijk wat moeite had de onderneming te leiden. Maar ook toen heb ik nee gezegd.'' C. van Luijk was de opvolger van Risseeuw maar vertrok in mei 2001 na twee winstwaarschuwingen en een moeizame integratie van branchegenoot Wang. Vervolgens nam P. van Voorst de voorzittershamer over.

Risseeuw wil niet zeggen of hij vindt dat de Getronics-top moet opstappen. ,,Ik ken de feiten niet precies, dan moet je deze zaak goed van binnen kennen.'' Hij zegt door het bestuur sinds zijn vertrek als topman als ,,niet bestaand te worden beschouwd''. Risseeuw is nog altijd aandeelhouder in Getronics. ,,In volume gemeten heb ik een significant aantal stukken, maar in geld is het niet veel waard.'' Hij kreeg de aandelen in handen door een management buy out in 1983 van de oud-SHV-dochter.

    • Mark Houben