Agassi naar finale na overtuigende zege op Ferreira

Andre Agassi staat zondag voor de vierde keer in zijn carrière in de finale van de Open Australische tenniskampioenschappen. In de halve eindstrijd had de 32-jarige Amerikaan vandaag slechts drie sets nodig om zich te ontdoen van Wayne Ferreira: 6-2, 6-2 en 6-3.

Agassi's duel tegen generatiegenoot Ferreira (31) uit Zuid-Afrika was niet meer dan een verplicht nummer, waarin de drievoudig kampioen geen moment de regie uit handen gaf. Tien keer eerder stonden beiden tegenover elkaar en even zo vaak ging de overwinning naar de Amerikaan, die in Australië jacht maakt op zijn achtste grandslamzege. Ferreira won sinds hun eerste ontmoeting in 1994 slechts één set van zijn collega-routinier: bijna zeven jaar geleden bij de Olympische Spelen in Atlanta, waar Agassi uiteindelijk de gouden medaille won.

Agassi's one-man-show had niet de allure van het nu al historische duel dat een dag eerder werd uitgevochten in de Rod Laver Arena. Bijna vijf uur lang (4 uur en 59 minuten) bestookten Andy Roddick en Younes El Aynaoui elkaar met kanonskogels in hun kwartfinalepartij. Net op het moment dat menigeen vermoedde dat de Amerikaan en de Marokkaan tot het ochtendgloren zouden doorspelen, viel alsnog de beslissing, en wel in het voordeel van de jonge Roddick: 4-6, 7-6, 4-6, 6-4 en 21-19.

Het fascinerende gevecht was de langste partij, gemeten in aantallen games, van de Australian Open sinds de invoering van de tiebreak in 1971, bedoeld om de wedstrijdduur te beperken. Dat de zege uiteindelijk naar Roddick ging, was een klein wonder. Nadat het 20-jarige serveerkanon maandag tegen de Mikhail Joezny al een 2-0 achterstand in sets omboog in een overwinning, keek hij tegen de rasatleet uit Rabat twee keer tegen een achterstand in sets aan en overleefde hij een matchpoint in de tiende game van de beslissende set.

Beide spelers vielen elkaar na afloop in de armen en kwamen woorden te kort om elkanders vechtlust te prijzen. ,,Hoewel hij al 31 is kreeg ik de indruk dat Younes nog wel een set wilde spelen'', verzuchtte de moegestreden winnaar, die het morgen in de halve finales opneemt tegen Rainer Schüttler uit Duitsland. Roddick is met zijn twintig jaar de jongste halve-finalist sinds 1992.

De langste partij ooit in Melbourne was het duel overigens niet. Boris Becker en Omar Camporese hadden twaalf jaar geleden 5 uur en 11 minuten nodig om tot een beslissing te komen. De 83 games die Roddick en El Aynaoui speelden waren daarentegen ongeevenaard. Dat record stond tot gisteren met 73 op naam van Yannick Noah en Roger Smith (6-7, 5-7, 6-4, 6-2 en 16-14), en stamt uit 1988.