Zware aardbeving treft Mexico

Het midden en westen van Mexico zijn gisteravond getroffen door een krachtige aardbeving. In de stad Colima, vlakbij het epicentrum, stortten huizen en muren in. Zeker 23 mensen werden gedood.

De aardbeving had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter volgens de seismologische dienst van de UNAM-universiteit in Mexico-Stad, 7,8 volgens de Amerikaanse Geologische Dienst.

Hulpverleners zeiden dat ze de stroom gewonden nauwelijks konden verwerken in Colima, een stad met zo'n 125.000 mensen. ,,We hebben geen stroom, we hebben geen medicijnen, we hebben niks'', vertelde een vrijwilligster van het Rode Kruis. In het centrum van de stad ontstond een brand in een meubelzaak die door de brandweer snel kon worden geblust. Colima is de hoofdstad van de gelijknamige provincie waar de bevolking voornamelijk van de landbouw leeft.

De gouverneur van Colima, Fernando Moreno, verklaarde dat het dodental waarschijnlijk nog zal stijgen. ,,We hebben vijf uur zonder stroom gezeten. We hebben nog niet overal kunnen nagaan hoe ernstig de situatie is.''

Ook in de naburige provincie Jalisco richtte de aardbeving grote schade aan. President Vicente Fox gaf het leger opdracht de afgelegen dorpen in de regio te inspecteren en zo mogelijk hulp te bieden.

De aardbeving veroorzaakte grote paniek in de hoofdstad die op 500 kilometer van het epicentrum ligt. De stroom viel korte tijd uit, er ontstonden scheuren in veel gebouwen en een deel van de bijna twintig inwoners vluchtte de straat op. Tientallen mensen moesten worden behandeld voor een shock. Op de Reforma, de centrale boulevard van Mexico-Stad, tikten twee flatgebouwen van twintig verdiepingen tegen elkaar: het Sevilla Palace Hotel en een regeringsgebouw. Beide panden werden gedurende korte tijd ontruimd.

De schokken wekten in de hoofdstad herinneringen aan de aardbeving van 1985 waarbij meer dan 10.000 doden vielen. ,,Ik was net bezig mijn zoon in bed te leggen toen alles begon te schudden. Ik kon alleen maar aan de aarbeving van 1985 denken'', zei Beatriz Reyes, een bewoonster van de wijk La Roma in het centrum, die achttien jaar geleden het zwaarst werd getroffen. Die aardbeving had een kracht van 8,2 op de schaal van Richter.

De laatste grote aardbeving in de provincie Colima dateert van acht jaar geleden. Daarbij vielen 49 doden en raakten meer dan honderd mensen gewond.