VS: Mladic per 31 maart uitleveren

Joegoslavië krijgt geen Amerikaanse hulp meer als het niet vóór 31 maart Ratko Mladic en twee andere wegens oorlogsmisdaden gezochte Serviërs uitlevert aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Dat zei gisteren de Amerikaanse gezant Pierre-Richard Prosper in een onderhoud met de Servische premier, Zoran Djindjic. De Joegoslavische president Vojislav Koštunica krijgt vandaag van Prosper hetzelfde te horen.

Als Belgrado de drie gezochten uitlevert, ,,ligt het thema oorlogsmisdaden voor altijd achter ons'', zo zei Prosper. Alle overige oorlogsmisdadigers mogen dan in Servië zelf worden berecht. De Serviërs, zei hij, moeten begrijpen ,,dat dit land in wezen in gijzeling wordt gehouden door die drie mannen''.

Naast Ratko Mladic, ex-legerleider van de Bosnische Serviërs, eist Washington de uitlevering van twee voormalige officieren van het Joegoslavische Volksleger, kolonel Veselin Šljivancanin en kapitein Miroslav Radic. Zij vormen samen met kolonel Mile Mrkšic – die zich vorig jaar zelf bij het Joegoslavië-tribunaal heeft gemeld en in Scheveningen gevangen zit – de zogenoemde `Drie van Vukovar'. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor de massamoord op ten minste 161 Kroatische gevangenen na de verovering van de Kroatische stad Vukovar door het Volksleger in november 1991.

Prosper zei dat premier Djindjic ,,de boodschap dat slechts drie mensen een probleem scheppen voor de hele samenleving, uitstekend heeft begrepen''. Djindjic zelf zei tegen de Servische televisie dat ,,onze [veiligheid- en inlichtingen]diensten harder moeten werken om de beklaagden te arresteren''. Het Westen, zo voegde Djindjic daaraan toe, moet informatie over de verblijfplaats van Mladic doorgeven als het die heeft.

De Britse ambassadeur in Belgrado, Charles Crawford, voerde evenens de druk op de autoriteiten op. De nieuw te vormen Unie van Servië en Montenegro moet er niet op rekenen tot de Raad van Europa te worden toegelaten als het niet beter samenwerkt met het Joegoslavië-tribunaal, zo zei hij.

De opmerking lokte direct een reactie uit van de voorzitter van het Joegoslavische parlement, Dragoljub Micunovic. Deze zei tegen het persbureau Tanjug dat samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal geen voorwaarde is voor toelating tot de Raad van Europa. Volgens Micunovic is er maar één voorwaarde: de nieuwe unie moet een goedgekeurde grondwet hebben. Nieuwe voorwaarden zouden de toetreding op onaanvaardbare wijze compliceren.

In de Bosnische hoofdstad Sarajevo is gisteren een voormalig lid van een Bosnisch-Servische militie opgepakt, Ratko Gaševic. Hij werd gezocht wegens oorlogsmisdaden. In het Canadese Toronto werd een vroegere Servische politieman opgepakt, Dejan Demirovic. Hij is in Servië aangeklaagd wegens de moord op zeker zeven Kososo-Albanese burgers in Podujevo, in Kosovo, in maart 1999.