VS beloven hulp wederopbouw Irak

Te midden van kritiek op haar voorbereidingen voor de periode na een confrontatie met Irak, heeft de Amerikaanse regering gisteren in een rapport aan het Congres verzekerd dat zij na een eventuele oorlog een rol zal blijven spelen om het land te helpen met de wederopbouw.

Het rapport viel samen met waarschuwingen van twee leidende Amerikaanse denktanks aan Washington dat het zich snel en terdege moet voorbereiden op de tijd na Saddam Hussein, wil zij ,,de vrede niet verliezen''.

De Britse premier Tony Blair, president Bush' belangrijkste bondgenoot, beloofde gisteren echter niet te zullen toestaan dat het westen wegloopt na een oorlog in Irak. ,,Je kunt niet een militair conflict ontketenen en de nasleep negeren'', zei hij op een bijeenkomst met vooraanstaande parlementariërs.

In zijn rapport A Wiser Peace waarschuwt het Centrum voor Strategische en Internationale Studies (CSIS) dat het succes van een interventie in Irak niet zal worden gemeten aan de militaire resultaten maar aan de Amerikaanse betrokkenheid bij de wederopbouw van Irak die ,,een reusachtige uitdaging zal vormen''. ,,Het winnen van de vrede'' is vaak moeilijker dan de oorlog zelf, zo hebben recente ervaringen in Haïti, de Balkan, Oost-Timor en Afghanistan uitgewezen. Volgens het CSIS staan in Irak niet alleen de Amerikaanse belangen op het spel, maar die ,,van Irakezen, de regio en de bredere internationale gemeenschap''.

Toch, constateert het CSIS, heeft de Amerikaanse regering – evenals de Verenigde Naties en anderen – nog veel te weinig gedaan aan ,,zichtbare, concrete'' planning voor de tijd na een militaire interventie. ,,Het anticiperen op en voorbereiden van de ontelbare taken die moeten worden verricht in landen die uit een conflict komen, is een moeilijke opgave, maar wel een die voor de strijd begint moet worden vervuld, willen de inspanningen op het gebied van wederopbouw effectief zijn wanneer de kanonnen eenmaal zwijgen.''

Een onafhankelijke werkgroep van de Council on Foreign Relations en het James A. Baker III Institute publiceerde ook een rapport dat het grote belang onderstreept van een goede aanpak van de problemen die na een eventuele oorlog in Irak zullen ontstaan. In haar Guiding principles for US Post-Conflict Policy in Iraq wijst deze werkgroep erop dat als Washington zijn doelstellingen voor Irak niet helder definieert en daarvoor in binnen- en buitenland steun verzamelt, toekomstige problemen een eerste militair succes snel zullen overschaduwen, en niet alleen de belangen van het Iraakse volk maar ook die van de VS zelf zullen schaden. Zij waarschuwt verder alvast dat opgelegde oplossingen – zoals een Amerikaanse militaire regering naar het model van Japan of Duitsland na de Tweede Wereldoorlog – gevaarlijk zijn.

In Washingtons eigen rapport wordt gemeld dat de VS zich honderd procent hebben verbonden [in Irak] te blijven om hun verantwoordelijkheden te dragen, ,,maar even vastbesloten zijn te vertrekken zodra het Iraakse volk in staat is deze verantwoordelijkheden zelf te dragen''. Voorts meldt het dat het Bureau voor Internationale Ontwikkeling, het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere organisaties bezig zijn plannen te maken voor humanitaire hulp.

www.csis.org

www.cfr.org