Verkoop winkels Spanje drukt omzet Laurus

Supermarktconcern Laurus heeft over 2002 een omzet van 5,5 miljard euro gerealiseerd. Dat is 15 procent lager dan in het voorgaande jaar. Zo maakte Laurus gisteren bekend.

Het concern schrijft de omzetdaling vooral toe aan de verkoop van een aantal winkels en het stopzetten van activiteiten. Ook daalde de omzet bij de Belgische winkels van Laurus. Laurus verkocht vorig jaar zijn winkels van de formule Spar en zijn verliesgevende winkelketens in Spanje. De discountformule Basismarkt werd gesloten.

De drie Nederlandse formules van Laurus zagen hun omzet wel stijgen. De omzet van Super De Boer, waarvan Laurus 374 filialen heeft, steeg met 7,3 procent en Edah (263 vestigingen) met 4,2 procent. De omzet van Konmar (134 winkels) steeg met 0,7 procent. Voor de drie formules samen was de omzetgroei 4,7 procent ten opzichte van 2001. De groei in de tweede helft van 2002 kwam uit op 3,9 procent.

In geld boekten de drie Nederlandse formules een omzet van 4,2 miljard euro tegen 4,1 miljard euro in 2001. Inclusief de omzet van franchisenemers (zelfstandige ondernemers) bedroeg de omzet 4,6 miljard euro tegen 4,5 miljard in 2001.

Laurus raakte vorig jaar ongeveer 75 van zijn Nederlandse winkels kwijt. Het merendeel daarvan ging naar het concern Sperwer, dat onder andere de Plusmarkt bezit.

Laurus maakte eerder deze week bekend dat het met een aantal partijen in gesprek is over de verkoop van zijn verliesgevende Belgische tak. Het Belgische bedrijf Colruyt zou de voornaamste gegadigde zijn voor de overname van 21 vestigingen en zou het distributiecentrum van de formule Batard en vijf Central Cash-winkels overnemen. Ook is het geïnteresseerd in de groothandel voor de Spar- en zelfstandige ondernemers. Laurus hoopt de verkoop van zijnBelgische activiteiten in februari af te ronden.

Laurus publiceert op 24 maart de definitieve jaarcijfers. Het Franse supermarktconcern Casino, dat vorig jaar de zeggenschap kreeg bij Laurus, heeft vorig jaar 4 procent hogere omzet geboekt van 22,8 miljard euro. Gecorrigeerd voor veranderingen in de wisselkoersen bedroeg de omzetgroei 9 procent.