Verkiezingseten met pep

Aan een opgewonden verkiezingsstemming schort het nu niet. Dat was in 1970 in Engeland wel anders. Tijdens de vergaderingen van de Tories heerste er een uiterst matte stemming. Dat was een doorn in het oog van Ted Heath, die vond dat er tijdens een werklunch maar eens ernstig over moest worden gesproken.

Dankzij onthullingen in het onlangs verschenen boek Fast & Louche, Confessions of a Flagrant Sinner van Jeremy Scott weten we nu hoe deze lunch, waarvoor Scott het eten verzorgde, verliep. Uit de titel van het boek blijkt dat Scott, zoon van ontdekkingsreiziger J.M. Scott, geen brave zoon was, maar een nogal ongeregeld en wild leven achter de rug heeft. Jeremy Scott kocht bij Fortnum & Mason sevruga kaviaar, met foie gras gevulde borstjes van Bresse kippen, bosaardbeitjes en flessen Chablis en Volnay Clos des Caillerets 1962. Voordat men aan tafel ging, werd er champagne gedronken. Scott liet rondgaan met canapés met foie gras. De stemming werd zo uitbundig dat Scott zich zorgen begon te maken. Hij had namelijk de canapeetjes voorzien van een snufje methedrine, een pepmiddel. De politieke leuzen vlogen vervolgens over tafel. Heath verzon de slogan One nation, A Better Tomorrow! De mannen die bij binnenkomst zorgelijk hadden gekeken veranderden in drukke, energieke, opgewonden standjes met rode konen en wat niemand had verwacht gebeurde. Ted Heath werd de nieuwe prime minister. Vandaag een recept van Edward (Ted) Heath, dat is opgenomen in een kookboek (verschenen in 1988) waarvan de opbrengst naar goede doelen ging. De bereiding van zijn paddestoelen met knoflookboter (voor 4 personen) is als volgt: verwarm de oven voor op 220 graden. Borstel de champignons schoon. Verwijder de stelen. Meng de boter, de knoflook uit de knijper, peterselie en het citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Leg de champignons op de bolle kant in een met een beetje olie of boter ingesmeerde vuurvaste schaal. Vul de hoeden met de boter. Bak deze `paddestoelen-op-zijn-slaks' ongeveer 10 minuten in de oven. Suggestie van Heath: eet er warm stokbrood bij.

    • Anne Scheepmaker