Van Manen maakt kans op fotografieprijs

De Nederlandse fotografe Bertien van Manen is genomineerd voor de Citibank Photography Prize 2003. Aan deze prestigieuze Engelse fotografieprijs is een bedrag van 20.000 pond (30.000 euro) verbonden.

De Citibank Photography Prize, ingesteld in 1996, wordt jaarlijks uitgereikt aan een fotograaf die een baanbrekende bijdrage aan het medium heeft geleverd. Van Manen (1942) geldt internationaal als een van de grote vernieuwers van de hedendaagse documentaire fotografie. Ze dankt haar nominatie vooral aan haar in 2001 verschenen boek East Wind West Wind, waarin ze een beeld schetst van het dagelijks leven in de volksrepubliek China. Voor het maken van dit boek ondernam ze in drie jaar tijd veertien reizen door het land. Eerder maakte ze op vergelijkbare wijze een veelgeprezen boek over Rusland (Honderd Zomers Honderd Winters, 1994). Zowel in China als in Rusland werkte Van Manen met handzame en onopvallende compactcamera's waardoor zij haar kleurenfoto's een ongekend vertrouwd en ongedwongen karakter kon geven.

Van Manen begon als modefotografe, maar stapte begin jaren zeventig over op de documentaire fotografie. Ze fotografeerde onder meer het kloosterleven en het dagelijks leven van gastarbeidersvrouwen en deed (o.a. in opdracht van het Rijksmuseum in Amsterdam) verslag van de Nederlandse vrouwenbeweging. Ook maakte ze reportages over Nicaragua en het harde leven van de Engelse mijnwerkers ten tijde van de mijnstakingen in het midden van de jaren tachtig. In 1996 werd ze voor dit oeuvre onderscheiden met de tweejaarlijks door het Prins Bernard Cultuurfonds uitgereikte David Röell Prijs.

Naast Van Manen zijn ook de Tsjechische Jitka Hanzlová, de Engelsman Simon Norfolk en de Duitser Jürgen Teller genomineerd. Een tentoonstelling met werk van de vier kanshebbers is van 31 januari t/m 22 maart te zien in de Photographers' Gallery in Londen en zal daarna doorreizen naar Düsseldorf en Madrid.

Eerdere winnaars van de Citibank Prize waren fotografen als Richard Billingham (1997), Andreas Gursky (1998) en de Nederlandse Rineke Dijkstra (1999). Wie de editie van 2003 zal winnen, wordt op op 27 februari bekendgemaakt.