Tv-debat trekt record aan kijkers

Een recordaantal mensen, ruim 3,2 miljoen, keek gisteravond naar het lijsttrekkersdebat van de NOS op televisie. Daarmee stemde één op de vijf Nederlanders op Nederland 2 af. Dat is bijna twee keer zoveel als bij het lijsttrekkersdebat dat voorafging aan de vorige parlementsverkiezingen, in mei 2002. Daarvoor toonden 1,7 miljoen mensen belangstelling. Toen keek op de vooravond van de verkiezingen iets meer dan één op de tien Nederlanders naar het televisieoptreden van de voormannen van de grootste politieke partijen.

Dat blijkt uit peilingen van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS. Naar het eerste grote lijsttrekkersdebat voor deze verkiezingen, op 3 januari bij RTL4, keken ruim 2 miljoen mensen.

De Stemming, de verkiezingsconference van Freek de Jonge, werd gisteravond door ruim 2,7 miljoen mensen bekeken. Dat is 59 procent van de mensen die laat in de avond hun toestel nog aan hadden staan. De conference sloot aan op het lijsttrekkersdebat. De ondervraging van de voormannen Bos (PVDA), Zalm (VVD), Balkenende (CDA) en Marijnissen (SP) in het Jeugdjournaal eerder op de avond trok bijna 1,7 miljoen kijkers. Dat is 29 procent van de mensen die op dat moment televisie keken. Voor het Jeugdjournaal is dat net geen kijkrecord. Naar een uitzending rond de Golfoorlog keken in 1991 ruim twee miljoen mensen.

De kijkcijfers van de lijsttrekkersdebatten gisteren zijn ook ruim twee keer zo hoog als die bij de parlementsverkiezingen in mei 1998 en mei 1994. Toen keken respectievelijk 1,5 miljoen en 1,6 miljoen mensen. Ter vergelijking: naar het inmiddels historische, nachtelijke lijsttrekkersdebat als reactie op de zege van Pim Fortuyn bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam in maart vorig jaar keken 875.000 mensen. Dat is 6 procent van de Nederlandse bevolking.