Televisie en Radio Voorkeur

VERKIEZINGEN

Mir@kel. De lijsttrekkers sluiten met kritische kinderen hun verkiezingen af. Ned.3, 16.55-17.42u.

2 Vandaag. Reportages over de verkiezingsstrijd en de vraag of Jan Marijnissen te vroeg heeft gepiekt. Oud-ministers Bram Peper en Hans van Mierlo geven commentaar. Ned.2, 17.30-18.55u.

B&W. Oud-lijsttrekker voor GroenLinks Paul Rosenmöler, opiniepeiler Maurice de Hond en VVD-speechschrijver Frits Huffnagel praten o.a. over de cruciale momenten in de campagne, de opmars van Wouter Bos en de terugval van SP. Ned.3, 19.32-20.00u.

2de-Kamerverkiezingen. Live-uitzending over het verloop van de Tweede-Kamerverkiezingen met gasten, muziek en een slotgesprek met winnaars en verliezers. De presentatoren Maartje van Weegen, Pieter Jan Hagens en Ferry Mingelen praten het verkiezingsnieuws en de uitslagen aan elkaar. Vlak na het sluiten van de stembussen om negen uur een voorlopige prognose van de uitslag, uitgedrukt in Kamerzetels. Tussen 21.30 en 21.45 uur volgt een betrouwbaarder prognose van de einduitslag. Ook geven o.a. de oud-politici Bomhoff (LPF), Wallage (PvdA) en Van den Broek (CDA) commentaar. Ned.2, 20.15-1.05u.

Verkiezingsavond 2003. Frits Barend, Henk van Dorp, Jan Mulder en RTL-verslaggever Frits Wester volgende de verkiezingsuitslagen en praten met verschillende gasten. RTL4, 20.30-0.30u.

DOCUMENTAIRE

Kaap de Goede Hoop: Utopia. Portret van o.a. Marinus Knoope die als natuurkundige begon maar nu als goeroe voor zijn idealen leeft. Ned.3, 21.30-22.00u.

Bewogen leven. Drie aan kanker lijdende kinderen maken de balans op van hun leven en praten over hun onzekere toekomst en hun slepende ziekte. Afl.: Wat ga ik doen als ik dood ben? Canvas, 23.15-0.45u.

AMUSEMENT & KUNST

Herman Finkers - Geen spatader veranderd. Registratie van de theatershow van cabaretier Herman Finkers. Ned.3, 22.20-0.20u.

Het uur van de wolf: Een valse lente - Johnny the Selfkicker. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.20-21.30u.

FILM

. The Man Who Would Be King (John Huston, 1975, VS). Een van Hustons beste avonturenfilms is een mythische verkenning van het wezen van macht, vrij naar Rudyard Kipling. Twee Engelse oplichters, Sean Connery en Michael Caine, worden per ongeluk absolute heersers over een afgelegen koninkrijk. V8, 20.30-22.45u., met reclame.

. Lone Star (John Sayles, 1996, VS). Bejubeld, in een fictief Texaans grensstadje gesitueerd panorama van etnische spanningen tussen Mexicaanse Amerikanen, rednecks en Afro-Amerikanen, in de vorm van een whodunnit over de veertig jaar oude moord op een racistische sheriff. Canvas, 21.00-23.15u.

. East Palace, West Palace (Zhang Yuan, 1997, China). Bekendste vertegenwoordiger van de zogeheten `zesde generatie' (die buiten alle officiële instanties om opereren) maakte een intens, gelaagd Kammerspiel voor een politieman en de door hem gearresteerde en ondervraagde jonge homoseksuele schrijver. Film zinspeelt expliciet op het Genet-thema van de sadomasochistische aantrekkingskracht tussen gevangene en beul. Ned.3, 0.40-2.14u.

The Bells of St. Mary's (Leo McCarey, 1945, VS). Vanzelfsprekend vervolg op Going My Way (1944), met andermaal Bing Crosby als pater O'Malley. Samen met moeder-overste Ingrid Bergman probeert hij gefortuneerde vrek over te halen om vervallen parochie te renoveren. Morgen, BBC2, 14.15-16.20u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Ex-PvdA-campagneleider Jacques Monasch praat over De strijd om de macht, zijn boek over de vorige verkiezingscampagne. Radio 1, 19.04-20.00u.

Radio 1-journaal. Rechtstreeks uit het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag het verloop van de stemmingen. Radio 1, 20.04-1.00u.

Oude politiek kijkt naar nieuwe politiek. Ex-CDA-partijvoorzitter Marnix van Rij, oud-minister Rudolf de Korte, mannetjesmakelaar Dig Istha en de oud-Kamerleden Remi Poppe (SP) en Peter Rehwinkel (PvdA) becommentariëren de uitslagen. Verder een analyse van cultuurhistoricus Thomas von der Dunk en live-verslagen vanaf diverse locaties. Business Nieuws Radio, 20.03-1.00u.

De avonden. Onder meer schrijfster Nelleke Noordervliet over de hoofddoekkwestie en in het tweede uur dichter K. Michel over het 100ste nummer van het literaire tijdschrift Raster, in boekvorm. 747AM, 22.02-24.00u.