Sterren in bijrollen

Het verschil tussen de MTV-filmproductie Orange County en tientallen andere smakeloze tienerkomedies zit niet in de kwaliteit van het scenario. Orange County is net zo'n onbenullige opeenstapeling van complicaties bij het bereiken van de gewenste universiteit, dubbelzinnige seksuele toespelingen en bespotten van ouders en docenten als elke willekeurige andere film in het genre. Opmerkelijk is in dit geval de hoeveelheid hele en halve beroemdheden in bijrollen, sommigen zelfs zonder dat de credits hun naam vermelden (Ben Affleck als brandweerman, Kevin Kline als Bewonderde Schrijver). De enige denkbare reden is dat minstens drie kinderen van Grote Namen in Hollywood een sleutelrol spelen in Orange County. Colin Hanks, die de slome student in de hoofdrol speelt, is een zoon van meervoudig Oscarwinnaar Tom; zijn vriendin Ashley wordt gespeeld door Schuyler Fisk, dochter van Sissy Spacek; en regisseur van de film is Jake Kasdan, zoon van de in de jaren zeventig en tachtig gevierde regisseur Lawrence Kasdan. Het is overigens al Jake Kasdans tweede regie: in 1998 bewees hij al met de quasi-ingenieuze misdaadfilm Zero Effect over nog geen fractie van het talent van zijn vader te beschikken.

Het lichtpuntje in deze flauwe komedie is Jack Black (de platenhandelaar in High Fidelity), die alleen maar een onbeschofte vlerk hoeft uit te hangen. Black is daar buitengewoon goed voor geëquipeerd.

Orange County. Regie: Jake Kasdan. Met: Colin Hanks, Jack Black. In 12 bioscopen.