Stemwijzer overvraagd

Door de grote toestroom van twijfelende mensen die hun heil zoeken bij een stemadvies van Stemwijzer.nl, de verkiezingssite van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), is de site sinds gisteravond lastig bereikbaar. Volgens een woordvoerder van het IPP is het dermate druk dat 20 procent ,,er niet doorheen komt''. ,,We verstrekken toch nog bijna 20.000 à 25.000 adviezen per uur.''

Vanochtend lag het totale aantal verstrekte adviezen boven de twee miljoen en volgens het IPP kan dat vandaag nog oplopen tot 2,2 miljoen ,,als de server het houdt''. De meeste adviezen die verstrekt worden, hebben als uitkomst PvdA, VVD of LPF. ,,Waarbij de LPF nipt koploper is.'' Het IPP tekent hierbij aan dat die adviezen verstrekt worden op basis van programmapunten. ,,Er wordt niet gekeken naar de betrouwbaarheid van politici of strategische keuzes.''

Bij de vorige verkiezingen lieten twee miljoen bezoekers zich door de site helpen bij het bepalen van hun stemkeuze. Dat gebeurde in een periode van negen weken, waarin de Stemwijzer 65 dagen actief was. Op dit moment is de Stemwijzer vijftig dagen online.