Sirenes stankgolf loeiden niet goed

Het onderzoeksbureau B&A Groep komt over ongeveer twee maanden met een rapportage over de uitvoering van het rampenplan van de gemeente Vlaardingen bij de stankgolf van vorige week. Ook onderzoekt het bureau wat er in de toekomst kan worden verbeterd. Dat bleek gisteren uit een commissievergadering van de gemeente. Het bureau deed eerder onderzoek naar de lekkende tankwagon in Amersfoort.

Op het terrein van tankoverslagbedrijf Vopak in de Botlek, aan de overkant van de Nieuwe Waterweg, stroomde vorige week donderdag ortho-cresol uit een kapotte opslagtank. Een stankgolf trok als gevolg daarvan over Vlaardingen. De gemeente riep onmiddellijk een veiligheidsteam bijeen.

De gemeente wil in de evaluatie weten of de sirenes normaal hebben gewerkt. ,,Zo ja, dan moeten we ons misschien afvragen of ze voldoende hebben geloeid of dat de akoestische geluiden niet hadden moeten worden herhaald'', zei burgemeester T. Bruinsma gisteren. Op vijf van de elf plekken in de stad gingen die donderdag de sirenes af. Bewoners uit wijken waar geen waarschuwingsgeluiden werden gegeven wisten niet dat er iets aan de hand was en trokken het `rampgebied' in, in dit geval de wijken waarin de sirenes wel hadden geloeid.

Bruinsma vraagt zich af of er niet vaker met sirenes moet worden geoefend, zoals dat vroeger het geval was op de eerste maandag van de maand, en of dit niet voor de gehele regio Rijnmond, met al zijn potentieel gevaarlijke bedrijven, moet gelden. Samen met burgemeester I. Opstelten van Rotterdam zal hij dit bekijken. Beide burgemeesters brengen vandaag een bezoek aan Vopak in de Botlek.

De burgemeester van Vlaardingen wil verder weten in hoeverre het rampenplan met burgers kan worden geoefend. Bovendien wil hij dat mensen bij een dergelijk incident voortaan niet op straat komen te staan. Veel passagiers werden door buschauffeurs en treinconducteurs uit het openbaar vervoer gezet. Winkels sloten de deuren voor het publiek in plaats van dat zij de bezoekers vasthielden.

Een commissielid verbaasde zich erover dat de veiligheidsstaf had beslist dat agenten niet direct het `rampgebied' in mochten, omdat nog niet duidelijk was wat de gezondheidsrisico's voor de politiemensen waren. ,,Wat nou als daar allemaal mensen op straat hadden gelopen?'', vroeg hij zich af.

Tijdens de vergadering bood de directeur van Vopak zijn excuses aan de gemeente en zijn burgers aan. Hij betreurde dat het ongeval had plaatsgevonden. De stankgolf veroorzaakte veel overlast, maar was niet gevaarlijk.

Vopak onderzoekt nog steeds de oorzaak van de lekkage. Voordat duidelijk is wat er die dag gebeurde, liggen de werkzaamheden op het terrein zo goed als stil. Vopak stuurt deze week aan elke inwoner een brief.