Robertson verlaat dit jaar NAVO

Secretaris-generaal George Robertson van de NAVO heeft vanochtend laten weten eind dit jaar te zullen aftreden als chef van het bondgenootschap. Als reden voor zijn besluit verwijst hij naar het ,,veeleisende en zware'' karakter van zijn baan.

De 56-jarige Schot Lord Robertson werd in oktober 1999 de tiende secretaris-generaal van de NAVO, als opvolger van de Spanjaard Javier Solana die in Brussel buitenlandcoördinator van de Europese Unie werd. Van 1997 tot zijn aantreden bij de NAVO was Robertson minister van Defensie in de regering van Blair.

In een vanochtend uitgegeven verklaring zegt Robertson dat regeringen van een aantal lidstaten er bij hem op hebben aangedrongen om nog een vijfde jaar vast te knopen aan zijn vierjarige termijn als secretaris-generaal. ,,Maar ik geloof dat vier jaar de juiste termijn is in deze veeleisende en moeilijke baan en ik kijk uit naar nog een vol en actief jaar voordat ik terugtreed'', aldus de verklaring.

Een woordvoerder van de NAVO zei vanochtend dat er nog geen gedoodverfde kandidaat is voor de opvolging van Robertson. ,,De jacht is open'', zei hij. ,,Men had gehoopt dat hij een extra jaar zou aanblijven.''

Robertson zegt ook dat binnen de NAVO in de afgelopen drie jaar onder zijn leiding ingrijpende hervormingen zijn doorgevoerd en dat de agenda voor de toekomst vastligt. ,,Ik kwam ruim drie jaar geleden naar de NAVO met duidelijke doelstellingen'', aldus de verklaring. Die betroffen ondere andere het verbeteren van de militaire slagkracht van de alliantie in de veranderende omstandigheden, het bewaken van de ,,sterke transatlantische relaties'' tussen de Verenigde Staten en de Europese partners, het verbeteren van crisismanagement, gebaseerd op de lessen die in Kosovo zijn geleerd, en het aanknopen en verdiepen van de relatie met Rusland. ,,Op al deze gebieden zijn veranderingen doorgevoerd of worden nu doorgevoerd. De NAVO wordt hervormd voor de 21ste eeuw'', aldus Robertson.

De secretaris-generaal zal in in december weg gaan, enkele maanden na het aflopen van zijn officiële termijn. Dat stelt hem in de gelegenheid zijn opvolger in te werken, aldus een woordvoerder van de alliantie vanochtend.