Reisconcern TUI ziet winst dalen

Europa's grootste reisorganisatie, TUI, heeft vorig jaar 26 procent minder winst gemaakt dan het jaar ervoor. De winst, vóór belastingheffing, daalde van 811 tot 600 miljoen euro, zo maakte TUI gisteren bekend. Analisten hadden eerder een hogere winst voorspeld.

TUI Nederland, het grootste reisconcern van Nederland en eigenaar van touroperators Arke en Holland International, boekte het afgelopen jaar een omzet 2 miljard euro. De Nederlandse divisie boekte voor 2 miljoen mensen reizen. De winstcijfers voor Nederland worden niet bekendgemaakt.

Op de beurs daalde het aandeel van TUI met 3,55 procent in waarde na bekendmaking van de resultaten. TUI zegt geen voorspellingen over 2003 te kunnen doen, vanwege de stijgende werkeloosheid in Duitsland en de dreiging van een oorlog in Irak. De toerismebranche in Duitsland, de grootste markt van TUI, beleefde in 2002 zijn slechtse jaar sinds de Golfoorlog in 1991.

,,In het licht van deze onzekerheden, die moeilijk te meten zijn, is het momenteel niet mogelijk om een betrouwbaar vooruitzicht te geven voor 2003'', aldus TUI. Vakantiegangers gaan minder graag vliegen sinds de aanvallen op een hotel in Kenia in november vorig jaar en de bomaanslag op Bali een maand eerder, waarbij bijna tweehonderd mensen omkwamen.

In het vierde kwartaal van vorig jaar steeg het verlies van TUI tot 232 miljoen euro. In dezelfde periode in 2001 was het verlies nog 21 miljoen euro. Analisten voorspelden een kleiner verlies van 110 miljoen euro. De omzet daalde vorig jaar van 22,4 tot 20 miljard euro. Dit kwam vooral door het afstoten van bedrijfsonderdelen, aldus TUI. TUI wil zijn aandeelhouders een dividend van 77 eurocent betalen.